Protest la Spitalul Județean după schimbarea lui Marius Craina! Noul director încă nu a ajuns la lucru

Agitație mare la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara. Joi dimineața, medicii, asistentele și infirmierele au protestat la ora 10 în fața intrării principale în clădire. Motivul: schimbarea directorului Marius Craina cu Raul Pătrașcu, un tânăr care a actualmente, este membru PNL.

Miercuri, în mod neașteptat pentru majoritatea timișorenilor, dar nu a și celor vizați!, a apărut un Ordin de Ministru, prin care Raul Pătrașcu devine director interimar al celui mai important spital din Banat. Pătrașcu are 30 de ani și are studii în domeniu, chiar dacă nu este medic rezident, ci doar cu competențe limitate. În timpul guvernării Cioloș, Pătrașcu a fost consilier de stat în domeniul politicilor publice. Timișoreanul a făcut facultatea în SUA, la prestigioasa Universitatea Yale, unde a studiat Chimia, aplicat în general pe partea medicală. După absolvirea din 2012, a lucrat un an tot în State, în cadrul companiei de consultanță în management McKinsey and Company, care activează la nivel mondial și ca fond de investiții. Pătrașcu a revenit apoi în România, unde s-a înscris la UMFT, pentru a studia Medicina.

Unele materii studiate la Yale i s-au echivalat. Cu mai puține examene decât colegii de la Medicină, a putut face, în perioada 2014-2016 și un program de master în Fizica Medicală, la Universitatea de Vest. După ce a terminat masteratul a putut începe și un doctorat, tot la Universitatea de Medicină și Farmacie, în paralel cu studiile de licență. Anul acesta, Pătrașcu a absolvit Medicina și urma să dea Examenul de Rezidențiat. Nu va mai susține însă examenul. ”Nu o să mai dau examenul. Oricum, nu aș avea timp să fiu și manager, nu le-aș putea face în același timp. Și nu aș vrea să fie discuții că dau examenul din calitate de manager”, a declarat Pătrașcu pentru Express de Banat. Raul Pătrașcu a mai activat la Oncogen, tocmai datorită studiilor în domeniul Chimiei.

”Vulgul” nu-l vrea pe Pătrașcu

Joi dimineața, a doua zi după incidente, personalul din cadrul spitalului, inclusiv directoarea medicală Daniela Radu, au ieșit la proteste. Oamenii au anunțat că vor continua să iasă și în zilele viitoare la ora 10. Nemulțumirea este înlocuirea lui Marius Craina, un reputat ginecolog, cu un tânăr care a activat în domeniu, dar mult mai puțin. Deocamdată, Craina nu a putut fi contactat de Express de Banat.

Pătrașcu spune că nu comentează protestele. ”Nu vreau să comentez situația. Eu vreau să fiu directorul tuturor. Voi fi doar un interimar, dacă nu voi fi bun, voi fi schimbat chiar mai devreme de șase luni. Până la urmă, eu voi fi doar o rotiță, există o directoare medicală, există șefi de secții. Noi voi face totul singur”, a spus Pătrașcu. Noul director al Spitalului Județean spune că nu intenționează să schimbe pe nimeni din conducerea spitalului, directoarea medicală sau șefii de secții. Cu toate acestea, directoarea medicală Daniela Radu era și ea la proteste!

Craina e în concediu medical, Pătrașcu spune că nu a fost surprins

Deocamdată, joi, Raul Pătrașcu nu a putut veni la serviciu. De marți până azi inclusiv, Marius Craina este în concediu medical. Pătrașcu spune că vineri va veni la Spitalul Județean pentru a afla dacă medicalul lui Craina se prelungește sau nu. ”Pentru mine, numirea nu este o surpriză. Da, este o numire politică, ne asumăm asta. Dar eu sunt recunoscut ca un specialist în domeniu. Am vorbit cu Marius Craina, mi-a spus că este în concediu medical din cauza unei răceli. Eu mâine mă voi prezenta la spital, astăzi nu am putut din cauza că directorul e în concediu medical. Ordinul de Ministru este însă în vigoare”, ne-a mai declarat Pătrașcu.

Călin Dobra dezaprobă manevra pe filieră PNL

Într-un comunicat de presă, președintele CJT, în subordinea căruia este Spitalul Județean, dar și președinte al PSD Timiș, Călin Dobra, critică în termeni clari schimbarea lui Craina. ”Am mai spus și repet: schimbări doar de dragul schimbărilor, pe criterii politice, nu își au rostul, iar modalitatea forțată de numiri pe funcții de conducere va crea mari dificultăți în managementul acestor instituții. Îl cunosc bine pe Marius Craina, un profesionist și bun manager, și știu cât este de respectat în domeniul medical. Îi apreciez munca, implicarea și rezultatele și nu consider normală o astfel de schimbare. Din păcate, PNL nu va promova oameni experimentați, așa cum a făcut PSD. Le transmit un mesaj celor care sunt la butoanele acestor schimbări în județul Timiș: dacă tot faceți schimbări, nu uitați de faptul  locuiți în acest județ și sunteți părtași la stricăciunile pe care le provocați”, spune Dobra.

Pătrașcu a fost membru PLUS, dar în primăvară, a trecut în PNL Timiș.