Părinții pleacă la muncă în străinătate, copiii rămân în țară! Ce efecte au asupra celor care se despart de părinți și cum intervine Salvați Copiii pentru a remedia situația?
Salvați Copiii lansează o serie de activități de informare legate de efectele pe care plecarea părinților le are asupra celor care rămân în țară. Doar anul trecut aveam peste 75.000 de copii cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 22.500 aveau ambii părinți dincolo de hotare. Analiza realizată în mai 2021 de către Salvați Copiii arată că 4% dintre părinți sunt plecați de mai puțin de un an, 32% sunt plecați pe o perioadă cuprinsă între unul și trei ani, 37% sunt plecați pe o perioadă cuprinsă între patru și șase ani, 18% sunt plecați de șapte sa nouă ani și 9% sunt în străinătate de mai bine de 10 ani. Statistica a fost realizată pe un eșantion de 700 de copii beneficiari ai programelor socio-educaționale ale organizației.
„Pe parcursul lunii august, Organizația Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii Filiala Timișoara în perioada 5-6 august, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră Oradea”, transmite ONG-ul.
În luna august, Salvați Copiii organizează activități de informare și suport pentru părinții reîntorși în țară, caravane locale de informare în mediul rural și alte activități de informare pentru cei care au rămas în țară cu copiii. Suportul programului este asigurat și de autoritățile locale. Activitățile fac parte din campania de informare Rămâi aproape de copilul tău!, derulată de Salvați Copiii în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Startul activităților a fost dat la Nădlac II, în cadrul unei conferințe de presă, urmată de activități de informare realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii Filiala Timișoara în perioada 5-6 august, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră Oradea.
Salvați Copiii a oferit asistență până în acest moment unui număr de 9.800 de copii și 6.850 de adulți care trăiesc drama despărțirii de unul sau ambii părinți. Programele au început din 2010. Peste 124.000 de persoane au fost informate legat de impactul negativ pe care plecarea părinților o are asupra copiilor și ce obligați au atunci când părăsesc țara.