Festival dedicat minorităților sexuale la Timișoara, timp de nouă zile. Sunt pregătite petreceri, dezbateri și proiecții de film

pride tm

Un nou festival dedicat minorităților sexuale are loc începând de astăzi și până în data de 14 august, la Timișoara. Evenimentul Pride TM este cuprins în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, iar programul cuprinde o petrecere, activități sportive, expoziții, proiecții de film, un tur al orașului, dar și o dezbatere la care vor participa reprezentanți ai comunității LGBTQIA+.

Festivalul Pride TM, dedicat minorităților sexuale, este organizat la Timișoara de către Asociația Identity.Education și se va desfășura începând de astăzi și până în data de 14 august. Astfel, în diferite locații din oraș vor avea loc o serie de activități cu scopul celebrării diversității.

Această săptămână de Pride TM este o celebrare a progresului, a incluziunii, a artei și a identității queer. Comunitatea LGBTQIA+ din Timișoara începe să fie mai loud și mai proud”, au transmis organizatorii.

Evenimentul este cuprins în programul cultural prioritar Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 Restart, al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, fiind realizat cu sprijinul primăriei și al consiliului local.

Conform organizatorilor, Pride TM a început astăzi, 6 august, de la ora 16.00, cu o petrecere organizată la Faber Comunity. De asemenea, în perioada 7 – 14 august, la Centrul de Proiecte Timișoara, va putea fi văzută o instalație de artă, „care ne trece printr-o călătorie identitară prin cei 20 de ani”, informează organizatorii. Duminică, de la ora 18.00, în Parcul Rozelor au loc activități sportive, iar între 9 și 14 august, la Faber se desfășoară evenimentul „We’re here”, în care artiști care nu mai sunt în România sau au migrat la țară prezintă lucrări de fotografie, desen și lucrări pe pânză.

Totodată, în data de 10 august, de la ora 19.00, la Scârț Loc Lejer, este programată o dezbatere despre identitate, la care participă reprezentanți ai comunității LGBTQIA+. În data de 11 august, de la ora 20.00, va avea loc un tur mai altfel al orașului, în care sunt plasate povești despre comunitatea LGBT, iar joi, 12 august, între orele 19.00 – 22.00, va fi proiectat scurtmetrajul ”Poveştile nespuse ale comunităţii” și se va discuta despre „spațiile sigure”.

Tot la Faber, vineri, 13 august, începând cu ora 21.00, va fi proiectat filmul „Câmp de maci”, iar festivalul Pride TM se va încheia sâmbătă, 14 august, în Parcul Central. „Pentru noi întâlnirile comunitare după mai mult de un an marcat de incertitudine și neliniște, sunt felul nostru de ne (re)conecta cu propria identitate. Vă invităm în 14 august la Pride in the Park – adică, ore petrecute împreună, în natură și cu muzică. Noi aducem câteva hamace, pături și board games și vă invităm și pe voi să aduceți ce aveți nevoie să vă simțiți bine și să vă invitați mai departe prietenii, colegii, animalele de companie, familia și oricine simțiți că trebuie să fie acolo”, au transmis organizatorii.

Programul complet al evenimentului este disponibil AICI!