Salvarea economiei, o prioritate a noii guvernări! PNL își propune oprirea involuției României în clasamentul internațional al oportunităților mediului de afaceri!

Deputatul Marilen Pirtea condamnă fosta guvernare PSD pentru involuția României în clasamentul rezultatelor anuale comparative, oferite publicității de către Banca Mondială, legate de caracteristica de competitivitate a mediului de afaceri din economiile țărilor lumii. De pe locul 52 în lume, România a regresat până la locul 55, fapt ce, conform deputatului, nu face decât să demonstreze dezinteresul guvernanților pentru optimizarea condițiilor din economia reală.

De asemenea, vicepreședinte Camerei Deputaților mai subliniază faptul că, în ceea ce privește facilitarea privind obţinerea de electricitate, România ocupă poziția 157:

O perspectivă de detaliu poate indica modul în care se formează scepticismul operatorilor privați din economie față de ușurința de a face afaceri. România se află pe unul dintre ultimele locuri din lume, pe locul 157, în privința facilităților privind obţinerea de electricitate, cu un traseu de 9 proceduri, care pot prelungi obținerea autorizărilor și conectarea la curent până la 174 de zile. În cazul autorizărilor pentru construcții, implicând un traseu cu 24 de proceduri, ce pot desfășura perioada de aşteptare a întregului set de aprobări până la 260 de zile, România este trimisă abia pe locul 147 din 190”, declară Pirtea.

Conform raportului „Doing Business 2019”, au existat încercări timide de a stimula economia antreprenorială, însă acestea nu s-au dovedid a fi suficiente pentru a crește semnificativ economia țării:

Printre măsurile pozitive amintite sunt cele de simplificarea a procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, ca și eliminarea a cinci taxe şi contribuţii plătite de angajator, în timp ce, simultan, a fost introdusă o nouă contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, plătită de angajator. Astfel de măsuri, având rolul de a facilita accelerarea și maximizarea oportunităților de afaceri, se vor maturiza, cu siguranță, și vor forma un nou cadru al facilităților dedicate economiei antreprenoriale, deschis către creșterea mediului de afaceri, promovat de guvernarea liberală”, conchide liberalul Marilen Pirtea.