Salvamontiștii avertizează asupra pericolului șerpilor. DSP spune că este suficient ser antiviperin, dar deloc la Oraviţa şi Oţelu Roşu!

Serviciul Salvamont România avertiza anul acesta asupra pericolului ca turiștii care vizitează zonele montane să întâlnească și șerpi în drumul lor, cu atât mai mult cu cât numărul acestora în acest an este mai ridicat decât în anii trecuți. Dacă sunteţi muşcaţi de vipere, DSP spune că trebuie să sunaţi la 112.

„Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băţ lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta”, se arată în mesajul Salvamont România.

Probabil aceste avertizări i-au alertat și pe cei din managementul celor din Direcția de Sănătate Publică, aceștia anunțând că, în județ, sunt 18 doze de vaccin antiviperin, ceea ce este un record pentru județul nostru. „Numărul dozelor este îndestulător. În general, nu sunt achiziţionate foarte multe doze, deoarece costul acestora nu este chiar mic, iar perioada de păstrare a serului antiviperin este redusă. În plus, nici cazurile de muşcături de viperă nu sunt foarte multe. Acestea sunt repartizate astfel: la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa: două doze, la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş: 15 doze, la Spitalul Orăşenesc din Moldova Nouă, o doză, în timp ce spitalele din Oraviţa şi Oţelu Roşu nu deţin pe stoc acest ser. La Oraviţa, însă, a fost demarată procedura de achiziţie. De asemenea, am primit, din partea unor firme de construcţii, a celor care lucrează cu diferite instalaţii electrice, în general, din partea firmelor ce lucrează în zone mai sălbatice, informaţii cu privire la acest ser antiviperin. Trebuie să spunem că DSP Caraş-Severin nu va mai achiziţiona propriile doze de vaccin, dar supraveghem ca spitalele să se aprovizioneze la timp şi să dispună de ele”, a anunțat purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin, Daniel Botgros (foto).

Serul antiviperin se administrează doar în spitale, pe serviciile de urgenţă şi se administrează sub strictă asistenţă medicală, în condiții de terapie intensivă. Prin urmare, orice persoană care este muşcată de o viperă trebuie să anunţe acest lucru prin 112. Persoana respectivă va fi transportată de urgenţă la cel mai apropiat spital care deţine serul antiviperin, fie și cu elicopterul SMURD dacă este nevoie, unde, sub supraveghere medicală, îi va fi administrat, a mai spus Daniel Botgros.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/