Apropierea sezonului rece stârnește mereu discuții cu privire la asigurarea căldurii în școli și grădinițe. „Să nu stea copiii în frig!” este principala grijă a dascălilor și, desigur, a părinților. Iar acolo unde școlile au datorii la gaz, Primăria n-are decât să le achite. Nu pentru că ar avea vreo vină, ci pentru că în posturile de director sunt niște oameni incompetenți, a răbufnit primarul Nelu Popa.
Primarul Reșiței a explodat, într-o conferință de presă, la adresa sistemului de educație românesc. Nelu Popa a dorit să tragă un semnal de alarmă major legat de administrarea instituțiilor școlare din Reșița. „Așa cum nu ni se pare normal ca cel mai bun chirurg, cel mai bun cardiolog sau cel mai bun neurolog să administreze un spital, unde are treabă cu încălzirea, cu meniurile, cu cearceafurile, cu spălătoria, cu curentul, cu gazul, nici la școli nu mi se pare normal ca ele să fie administrate de un profesor, că e de matematică, de geografie, de chimie. Mi s-ar părea normal să începem, pentru numele lui Dumnezeu, să lăsăm dreptul de a administra școlile unui administrator, unui antreprenor, unor oameni care știu să facă asta. Și atunci sunt convins că școlile vor fi mult mai bine gestionate. Nu puși politic, nu puși de inspectorat, de Ministerul Învățământului”, a răbufnit primarul.
Nemulțumirea edilului-șef s-a născut din situația în care se află școlile reșițene, unele cu datorii colosale la furnizorul de gaz metan. Iar Primăria Reșița este cea de la care toată lumea așteaptă să plătească lipsurile, „ca să nu stea copiii în frig”. Datoriile anumitor instituții de învățământ sunt mai vechi de un an, iar suma totală depășește 735.000 de lei, în top situându-se Colegiul Tehnic Reșița (264.136 de lei), Colegiul Economic al Banatului Montan (169.723 de lei) și Liceul Teoretic „Traian Vuia” (79.423 de lei).
„Dacă nu se încadrează în costul per elev, salariile oricum sunt plătite, pentru că le plătesc inspectoratele direct, dar dacă rămân în gaură de bani și nu-și plătesc gazul, acolo plătim noi diferența. Nu e o chestiune normală și logică să fiu eu, primăria unui oraș, pusă în situația să acopăr niște găuri fără să pot să-mi dau cu părerea sau să am un cuvânt de spus în buna sau proasta gestionare a unei instituții de învățământ”, s-a revoltat șeful administrației locale.
Nelu Popa atrage atenția că prin inițiativa Primăriei – școala duală – au fost aduși sute de elevi în unele instituții din Reșița, crescând implicit banii încasați de școlile în cauză.
„Pentru cei care spun: «Vai, câți bani ați primit de la doamna Dăncilă, ce femeie de treabă!», ăștia sunt o parte din bani. Acoperă lucruri pe care ar fi trebuit să le facă, printr-o bună gestiune, Ministerul Învățământului și inspectoratele școlare care sunt în subordinea Ministerului, nu a mea. Deci mi-au dat mie niște bani ca să acopăr niște găuri legate de proasta gestionare a lor. (…) Păi nu! Dăncilă să plătească gazul în cazul în care copiii stau în frig în școli și directorii care nu au fost în stare să-și gestioneze financiar școlile să plătească gazul”, a mai spus primarul.
Salariile care s-au majorat semnificativ în ultima vreme au ajuns la un nivel exagerat comparativ cu banii alocați pentru cheltuieli materiale, lucru de neînțeles pentru primarul Reșiței. Cheltuielile materiale în cele 19 grădinițe, școli și licee din oraș ajung la 4,7 milioane de lei, în timp ce veniturile cadrelor didactice depășesc 57,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult! Mai exact, banii pentru salarii sunt asigurați oricum de Ministerul Educației, în timp ce banii pentru utilități și reparații cad în sarcina Primăriei, indiferent dacă vinovați de eventualele datorii sunt directorii școlilor, care nu transformă facturile de utilități într-o prioritate.
Primarul Nelu Popa promite că lucrurile nu vor rămâne așa. În eventualitatea unei guvernări de dreapta, vrea să meargă până la cel mai înalt nivel pentru a-și spune păsul.