„Să dăm valoare ariei noastre protejate Valea Mare” este sloganul noii idei ingenioase de conservare a patrimoniului cărășean!

Pe lângă proiectul care vizează exclusiv promovarea Ostrovului, o altă idee prinde contur în Caraș-Severin, în partea Văii Mari. Aceasta vizează punerea în valoare a resurselor naturale și culturale ale Ariei Protejate Naturale Valea Mare prin conștientizarea populației cu privire la necesitatea de conservare a patrimoniului natural al zonei.

Tot în cadrul programului Energia vine din Suflet, proiectul adună voturi și abia apoi va fi pus în practică. Perioada estimată pentru inițierea activităților este 2 septembrie – 30 noiembrie.

Primul pas care va fi făcut va fi susținerea unei campanii de informare, conștientizare și avertizare a membrilor comunității locale, investitorilor și turiștilor din zonă cu privire la modul în care dezinteresul degradează patrimoniul natural și cultural al județului. Vor fi, astfel, organizate patru seminarii informative.

În cadrul primei etape din cadrul proiectului va fi prezentată importanța și rolul ariei protejate Valea Mare de către specialiști și, totodată, vor fi distribuite numeroase pliante și broșuri de prezentare.

Inițiatorii acestei idei vor pregăti și un film de aproximativ 15 minute, alături de o expoziție foto cu poze reprezentative ale ariei naturale.

De asemenea, se are în vedere și instruirea a 20 de voluntari, gardieni ecologici, care vor supraveghea zona. Mai mult decât atât, tot în cadrul acestui proiect vor fi amenajate patru poteci tematice intitulate: „Grota Haiducească”, „Cascadele de pe râul Moldovița”, „Peștera Padina Matei” și „Traseul Morilor de Apă”, dar și cinci locuri de odihnă la punctele de sosire ale traseelor tematice și la ieșirea din aria protejată.

Nu în ultimul rând, inițiatorii proiectului au în vedere și organizarea unei tabere, Junior Ranger, la care să participe 36 de tineri proveniți din medii defavorizate. Activitățile propuse în cadrul acestei tabere îi vor încuraja pe elevi să dobândească abilități de comunicare, organizare și lucru în echipă.

Foto: Dumitru Doru