S-au împlinit 30 de ani de la înființarea Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara

uvt 3
mbmr 1000x100

Ceas aniversar pentru comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara, un moment al bilanțului și noilor proiecte de viitor, încărcat pozitiv cu satisfacțiile și bucuriile reușitelor obținute în dezvoltarea educației din științele juridice timișorene.

Programul aniversar, organizat în data de 20 mai 2022, cuprinde două evenimente distincte. Primul este masa rotundă „Învățământul juridic din România. Continuarea unei dezbateri”, organizată în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara (V.Pârvan nr.4), în intervalul orar 9-16. În cadrul celui de-al doilea eveniment va avea loc lansarea volumului „Imago Iuris. Imaginarul Dreptului”, volum editat prin îngrijirea prof.univ.dr. Lucian Bercea, decan al Facultății de Drept din UVT, lansare organizată în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara (Piața Unirii nr.1).

Bilanțul celor 30 de ani aniversați de Facultatea de Drept constituie cel mai bun prilej pentru o dezbatere reală despre actualitatea dreptului, care va fi ghidată de întrebările și provocările pe care organizatorii le propun studenților și tuturor celorlalți invitați:

■ Există un portret ideal al absolventului de drept? ■ Care și cât de uniforme ar trebui să fie criteriile de admitere în facultățile de drept? ■ Își permit facultățile de drept să fie suficient de selective cu studenții lor? ■ Sunt datoare facultățile de drept să amelioreze profilul cultural al absolventului de liceu? ■ Pot face acest lucru? ■ Reușesc facultățile de drept să acopere nevoia de pregătire a unui jurist european? ■ Cât de extinsă ar trebui să fie oferta de cursuri opționale și facultative a facultăților de drept? ■ Care este eficiența practicii oferite de facultățile de drept studenților lor? ■ Dar a cursurilor de Etică academică sau Scriere juridică ori Metodologie juridică?

Muzeul TM

■ Ar trebui introduse procesele simulate, cu titlu obligatoriu, în programa facultăților de drept? ■ Care mai este rolul lucrărilor de licență în drept? ■ Este educația oferită de facultățile de drept relevantă pentru cariera absolvenților care nu reușesc să acceadă la profesiile juridice clasice? ■ Care este portretul real al absolventului de drept? Există o ierarhie a facultăților de drept din România? ■ Care sunt criteriile acestei ierarhii? ■ Au reușit facultățile de drept înființate după 1989 să reducă decalajul față de facultățile de drept cu tradiție? ■ Este eficientă procedura actuală de acreditare și evaluare a facultăților de drept? ■ De ce finanțează statul român aproape 20 de facultăți de drept? ■ De câți absolvenți ai facultăților de drept are nevoie sistemul judiciar din România pe termen scurt și mediu?

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Profesioniștii științelor juridice din cadrul Facultății de Drept a UVT au pregătit un program aniversar de excepție, la bilanțul celor 30 de ani de la înființare, o zi specială în care dezbaterile subiectelor actuale din dreptul contemporan vor fi susținute printr-un interesant schimb de argumente, idei și pledoarii. Vă invităm să participați la cele două evenimente din programul aniversării, alături de comunitatea academică din științele juridice timișorene, care s-a remarcat printr-un parcurs competitiv, în plan național și internațional. La mulți ani, Facultății de Drept, studenților și mentorilor lor!”

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/