Primarul comunei din Clisura Dunării, Petru Nicolae Furdui, spune că bugetul pe anul 2019 nu este unul satisfăcător, comparativ cu anii anteriori. Mai mult decât atât, acesta afirmă că ideea solidarității a fost promovată pentru cei leneși.
Nemulțumit de sumele alocate pentru anul 2019, primarul din Berzasca declară pentru expressdebanat.ro: „Bugetul nu este foarte convingător în comparație cu anii anteriori. Dacă în anul anterior am terminat cu excedent bugetul și mi-am făcut temele și pentru anul care a urmat, adică 2019, anul acesta, cu tot excedentul raportat la sfârșitul anului, nu mă satisface, datorită faptului că, la repartizarea bugetului, probabil din motive electorale, nu din alt motiv, fiind an electoral, s-au dat bani la cei care nu muncesc, la unitățile administrativ-teritoriale care nu și-au făcut treaba”.
În mod normal, primarul spune că ar fi trebuit să se țină cont de legea finanțelor publice locale adică: „Există o formulă prin care se repartizează sumele și care ar trebui respectată în fiecare an. Ea spune în felul următor: «dacă UAT-ul nu-și realizează veniturile, anul viitor primește bugetul diminuat cu sumele pe care nu le-a-ncasat». Și este logic! Și în anul următor, la fel, până când se poate ajunge la insolvența/falimentul UAT-ului”.
Din păcate, se pare că anul acesta a fost anul celor mai puțin harnici: „Se pare că se merge pe principiul solidarității și cei care sunt leneși și, întotdeauna, au fost șmecheri, și-au zis: «lasă, domnule, că îmi vor da în rectificare de buget, nu mă vor lăsa fără salarii, fără funcționare». Anul acesta, s-au bucurat de un sprijin financiar din partea bugetului consolidat mai mare decât al celor harnici, dar și cei care sunt mici și cu număr mic de populație, au primit buget mai mare decât ceilalți, prin alocații directe”.
Cu toate acestea, Furdui spune că bugetul său nu este mai mic decât al altor UAT-uri pentru că: „aici este vorba despre muncă, munca pe care o face fiecare și ar trebui să o facă fiecare: să identifice sursele financiare care să alimenteze bugetul”.
Independentul dă ca exemplu impozitul colectat din construcții, clădiri, atât persoanelor fizice, cât și juridice, apoi veniturile care vin la buget din salariile angajaților agenților economici de pe raza UAT-ului, dar și banii care vin din venitul realizat de agenții economici.
Însă, cu toate acestea, primarul din Berzasca subliniază: „Noi ne-am făcut temele și lucrăm la tema asta și ne intră banii. Adică bugetul, din punct de vedere al veniturilor proprii, comparativ cu alte UAT-uri, cel puțin din zona noastră, este mai mare. Dar, repet, e munca noastră”.