Un alt medic timişorean alege Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă

Anul acesta, nenumărați medici timișoreni au părăsit capitala Banatului pentru a fi alături și de pacienții din Clisura Dunării. Printre cei care au luat această hotărâre se numără și Oana Danciu, specialist în nefrologie.

Originară din satul Radimna (județul Caraș-Severin), Oana Danciu s-a mutat în orașul de pe Bega pentru a-și îmbunătăți bagajul de cunoștințe, dar și pentru a se specializa în tot ceea ce ține de studiul rinichilor.


Dincolo de ideea de a-i ajuta pe cei aflați la nevoie, chiar la ei acasă, medicul nefrolog mărturisește că a ales să se reîntoarcă acasă pentru a fi mai aproape de familie: „Fiind din zonă, la fel și familia soțului meu, am luat hotărârea de a participa la concursul posturilor vacante ale unității spitalicești de la malul Dunării. Până să mă reîntorc aici, eu lucram la Severin, iar copilul meu stătea la Timișoara. Îmi era foarte greu din punctul ăsta de vedere. Eram plecată de acasă două săptămâni pe lună, iar când mi s-a ivit ocazia, am optat să vin mai aproape de casă”.

La fel ca ceilalți colegi ai săi, Danciu e nevoită să-nchidă ochii în fața infrastructurii dezastruoase de dragul meseriei însă, spune ea: „E foarte greu! Chiar zilele trecute am venit de la Timișoara… Groaznic. Gropi câte vrei, foarte, foarte greu. Am făcut vreo două ore și patruzeci de minute până în Moldova Nouă”.

Nefrologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul rinichilor: „Sunt foarte mulți pacienți cu o boală cronică de rinichi (cea de-a șasea cauză a mortalității) care sigur, trebuie luați în evidență de un medic nefrolog”, subliniază Danciu.

Medicul recomandă tuturor ca, cel puțin o dată pe an, să treacă pe la cabinetul unui specialist în nefrologie: „Pacientul nu știe dacă are o problemă pentru că rinichii nu dor și dacă nu-ți faci investigații anuale, te trezești, la o anumită vârstă, că ai o creatinină foarte mare și că, surpriză, ajungi la dializă. Cei mai vizați de o boală cronică de rinichi sunt pacienții depistați cu diabet zaharat și hipertensiune arterială”, concluzionează Oana Danciu pentru expressdebanat.ro