S-a sucit prefectul Ciobanu! S-a convins că nu are încotro și i-a pus pe liber pe primarii corupți!

Nicolae Miu Ciobanu a emis în mod surprinzător, în ajunul Crăciunului, întâmplător sau nu după ce liderii liberali Marcel Vela și Valeria Schelean au amenințat cu demersuri la București pentru schimbarea sa, ordinul prin care Nicolae Verindeanu și Ion Scorobete și-au pierdut mandatele de primari ai comunelor Prigor și Zăvoi.

Condamnați pentru fapte de corupție, dar la pedepse neprivative de libertate, Verindeanu și Scorobete și-au obținut la un moment dat dreptul de a rămâne în fotoliile de primari. Au obținut în instanță anularea ordinului emis de Prefectul de Caraș-Severin prin care se dispusese încetarea mandatelor lor înainte de termen. Pentru că situația era de-a dreptul scandaloasă, ca un corupt dovedit să poată conduce în continuare o administrație publică, situație valabilă în toată țara, nu numai în Caraș-Severin, a fost nevoie de intervenția Înaltei Curți de Casație și Justiție. Instanța supremă a ținut să îndrepte două legi care se băteau cap în cap și a dispus ca un condamnat pentru corupție, fie la închisoare cu suspendare, fie la închisoare cu executare în regim de detenție, să-și piardă imediat mandatul.

Decizia Înaltei Curți nu a fost deloc clară pentru Nicolae Miu Ciobanu, prefectul de Caraș-Severin. Dacă Ion Borduz, spre exemplu, a spus adio Primăriei Fîrliug, Scorobete și Verindeanu și-au văzut în continuare de treabă. Iar Ciobanu i-a lăsat! În urmă cu zece zile, copreședinții PNL Caraș-Severin, Valeria Schelean și Marcel Vela, i-au cerut public demisia de onoare. În caz contrar, au amenințat cu demersuri la București pentru înlocuirea prefectului, care ar răspunde comenzilor de partid. Acestea ar sta și la baza deciziei de a-l menține în funcție pe social-democratul Scorobete, la Zăvoi.

Fără să se schimbe ceva în plan legislativ, fără să apară vreo altă decizie a Înaltei Curți și în lipsa vreunei sentințe judecătorești, brusc și fără prea multe explicații, Nicolae Miu Ciobanu s-a sucit. Și l-a eliberat din funcție pe Scorobete. Și, odată cu acesta, pe liberalul Verindeanu, de la Prigor, aflat și el în aceeași situație. Condamnat pe funcție! Prefectul a explicat pentru Express de Banat că nu s-a lăsat intimidat de afirmațiile liderilor liberali și de nimic altceva, ci pur și simplu a analizat mai bine. Decizia de a emite ordinul respectiv a mărturisit că a luat-o ținând cont de „interpretarea pe care a făcut-o Înalta Curte de Casație și Justiție referitor la condamnarea cu suspendare, care este una și aceeași cu condamnarea cu închisoarea în regim de detenție”.

Interpretarea de care vorbește Ciobanu nu e de ieri, nici de azi, ci de luni de zile. De ce s-a convins abia acum, a explicat chiar reprezentantul Guvernului în teritoriu: „Ei au avut un ordin prin care mandatele lor au încetat, dar instanța l-a anulat. După interpretare, punctele de vedere sunt diferite inclusiv la Ministerul Afacerilor și Internelor. Toți au spus că e mai bine să le dăm ordin și să le înceteze mandatele, iar ei dacă se consideră nedreptățiți să acționeze în instanță. Părerile sunt împărțite. Nu e nimic oficial de la MAI, dar s-au purtat discuții cu privire la interpretarea legislației și convingerile mai multe au fost că trebuie emis ordin. Convingerea mea de după discuțiile ce s-au purtat este că trebuie reluate toate procedurile atât timp cât Înalta Curte a făcut o nouă interpretare a prevederilor legale. Convingerea mea a fost că trebuie să reanalizăm și să ne pronunțăm după cum a spus și Înalta Curte. Dacă am greșit, vedem la instanță. Decizia Înaltei Curți a intrat în vigoare în iulie. După ce am discutat cu conducerea ministerului, cu mai mulți reprezentanți ai Parchetului, cu avocați, m-am convins și eu că e mai bine să emit ordin. Acum, cei doi primari sunt revoltați, au câștigat o dată cu instituția Prefectului”.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Ciobanu a avut o replică și pentru Schelean și Vela: „Așteptăm demersurile! Nu pot să comentez declarațiile respective, vin din sfera politică!”

 

CITEȘTE ȘI:

Schelean și Vela vor să dea jos prefectul! Dacă are onoare, Ciobanu pleacă singur!

banner maxagro