Georg Bardeau, directorul Bardeau Holding, a declarat pentru Express de Banat că este o poluare accidentală, compania fiind mereu preocupată de protecția mediului!
„Anul trecut am investit peste 100.000 de euro în măsuri de protecția mediului acolo, suntem interesați de protecția mediului și încercăm să evităm astfel de accidente. Cât de repede se va putea mă voi deplasa și eu la Berliște să vă exact care este problema”, ne-a spus Bardeau.
Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin a fost sesizată în data de 25.03.2017, după-amiaza, că pe pârâul Jam (Crivaia), a fost observat un număr mare de peşti morţi plutind pe apa pârâului. Au fost sesizați, la rândul lor și comisariatul Gărzii de Mediu Caraș-Severin, dar și Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Caraș-Severin. Comisarii Gărzii de Mediu s-au deplasat duminică la Iam, iar luni au fost la sediul fermei de vaci deținută de Bardeau Holding la Berliște.
Prin angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, zona a fost inspectată de urgenţă, constatându-se mortalitatea piscicolă sesizată şi au fost recoltate probe de apă din pârâul Jam, dar şi din pârâul Vicinic, în care acesta se varsă, pentru efectuarea analizelor de laborator. În urma inspecţiei pe teren şi a analizelor efectuate s-a confirmat că este vorba despre o poluare accidentală doar pe pârâul Jam, a cărei cauză este o deversare accidentală de dejecţii de la ferma de vaci SC Meierhof SRL.
CITEȘTE ȘI: Posibilă poluare pe pârâul Crivaia din Iam!
Poluarea accidentală s-a produs ca urmare a nerespectării prevederilor autorizaţiei de gospodărire a apelor, respectiv firma poluatoare a aplicat fertilizantul natural prin pompare cu ajutorul unui furtun rămas nesupravegheat, motiv pentru care aproape întreaga cantitate de dejecţii lichide, aproximativ 2.000 mc, s-a scurs în canalul ce debuşează în emisarul Jam (Crivaia), cauzând mortalitatea piscicolă.
Ca măsură de urgenţă, unitatea poluatoare a blocat scurgerea apei din canal în pârâul Jam, prin crearea unui baraj din pământ pentru obturarea scurgerii dejecţiilor lichide în pârâu. ABAB a stabilit ca măsură urgentă recuperarea prin vidanjare a dejecţiilor din canal şi aplicarea acestora pe terenurile administrate de firma poluatoare, conform prevederilor Planului de Fertilizare în vigoare.
CITEȘTE ȘI: Dezastru ecologic. Poluarea de pe Crivaia ajunge și în Serbia!
„ABA Banat a sancţionat firma SC Meierhof SRL cu o amendă de 40.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor autorizației de gospodărire a apelor, privind modul de evacuare a apelor uzate. Totodată, ABA Banat poate confirma că nici pe pârâul Vicinic şi nici pe râul Caraş nu se constată vreo deteriorare a calităţii apei care să confirme că acestea ar fi fost poluate accidental, prin urmare nu se poate vorbi despre nici o undă de poluare care să atingă măcar graniţa cu Serbia”, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat. Și Garda de Mediu a sancționat ferma cu o amendă de 8.000 de lei.
La această oră, reprezentanţii ABAB sunt pe teren pentru a verifica, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu și inspectorii APM Caraș-Severin, modul de aplicare, de către unitatea poluatoare, a măsurii impuse. Dacă poluarea va continua, cuantumul amenzilor va crește și se poate ajunge chiar și la oprirea activității, dar conducerea fermei dă asigurări că a fost un accident care nu se va mai repeta.
Primăria Timișoara vrea să atragă fonduri europene în vederea realizării unui drum expres între str. Gării și centura de vest. Consiliul Local Timișoara a aprobat, în ultima ședință extraordinară,...
Primele nașteri de Crăciun, în noua materinitate din Timișoara
Timișoara. Peste 180 de pacienți la urgențe, în prima zi de Crăciun
Un Crăciun de poveste pe Semenic! Munții va așteaptă la distracție!
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281