S-a retras din lotul național, dar continuă la CSM Lugoj: „Dacă am fi fost și noi tratați măcar pe jumătate cum sunt tratați fotbaliștii…”

Rafael Szabo, unul dintre cei mai valoroși gimnaști ai României, produs al CSȘ Lugoj, s-a retras din lotul național de seniori, condus de Marius Urzică, nemulțumit de cum este tratată gimnastica în comparație cu alte sporturi.

Lugojeanul, care a fost una dintre speranțele gimnasticii românești masculine, asigurând cu succes schimbul de generații, a anunțat că se pregătește să se înscrie la facultatea cu profil sportiv din Timișoara și își dorește să devină antrenor de gimnastică. „Dacă am fi fost și noi tratați măcar pe jumătate cum sunt tratați fotbaliștii, altfel ar fi stat lucrurile în acest sport. Noi muncim ca sclavii, de zece ori mai mult, dacă e să facem o comparație cu ei, ne rupem oasele în sala de gimnastică și suntem foarte prost plătiți. Am întâlnit un colectiv excelent de antrenori, colegi minunați, de la care am avut multe de învățat, în frunte cu Marian Drăgulescu sau Andrei Muntean, dar, când vine vorba de banii pe care-i primim, aceștia erau foarte puțini. Eu câștigam 2.000 de lei pe lună. Este adevărat că aveam cazarea și mesele asigurate, dar cum poți trăi cu acești bani în București? Așa că am preferat să renunț. Mă voi înscrie la facultatea de educație fizică și sport din Timișoara. Îmi doresc să devin antrenor de gimnastică”, a declarat pentru ProSport Rafael Szabo.

Conducerea Clubului Sportiv Municipal Lugoj, unde este în prezent legitimat Szabo, contează în continuare pe gimnast, la competiții.

„Este unul din sportivii cei mai talentați pe care îi are municipiul nostru, a reușit să obțină rezultate bune la competițiile de nivel internațional și continental și ne dorim să continue activitatea sportivă în cadrul clubului nostru. El a făcut parte din echipa care a luat titlul național anul trecut și sperăm să obțină pentru Lugoj cât mai multe rezultate bune”, a precizat economistul Marius Maier, directorul CSM Lugoj.

La rândul său, antrenorul lugojean Adrian Meleancă, în prezent coordonatorul lotului național de juniori, cel care l-a descoperit și format pe Rafael Szabo, speră că gimnastul se va răzgândi și va reveni la cel mai înalt nivel în gimnastică.

„Este un sportiv foarte talentat și este păcat să se retragă la doar 19 ani, vârstă când rezultatele importante încep să apară. Speră să se răzgândească și să revină cât mai repede alături de colegii de la lotul național, unde este în continuare dorit”, a clarificat profesorul Adrian Meleancă.

Gimnastica i-a devenit a doua familie lui Rafi de la vârsta de cinci ani, când a început pregătirea în Sala „Francisc Horvath” din cartierul Ștrand, iar ultimii șase ani a fost mereu component al loturilor naționale de gimnastică, patru ani al lotului de juniori, iar din 2018 a făcut pasul la seniori.