În urmă cu șase zile a venit pe lume primul zimbru „cărășean”. Mama puiului este o zimbroaică adusă în Munții Țarcu din rezervația de la Hațeg. Chiar dacă nu se știe încă sexul micuțului zimbru, reprezentanții organizației World Wide Fund for Nature îi caută încă de pe acum un nume.
În 17 mai, un număr de 17 zimbri au fost aduși la Armeniș din toate colțurile lumii. Evenimentul, de o amploare foarte mare, are rezonanță și astăzi prin minunea care a făcut ca proaspăta rezervație de zimbri din Munții Țarcu să se îmbogățească cu un puiuț.
„Este vorba despre primul animal care a fost fătat în stare de sălbăticie în zona Armeniş, din judeţul Caraş-Severin. Ştiam că va urma acest lucru pentru că Romaniţa, o femelă pe care am adus-o de la rezervaţia de zimbri din Haţeg, a dat naştere unui viţel în urmă cu câteva zile. Noul membru al familiei de zimbri de la Armeniş este vioi, sănătos, aleargă din faţa noastră, ceea ce este un lucru bun pentru că vorbim acum de un animal sălbatic”, a declarat pentru Agerpres Alexandru Bulacu, ofiţer de proiect în cadrul WWF România.
Botezul micului zimbru va avea loc chiar pe internet, acolo unde reprezentanții WWF România și Rewilding România vor lansa un concurs. Astfel, cei mai ingenioși iubitori ai naturii pot propune diverse nume pentru cea mai tânără atracție din cadrul rezervației de zimbri.
Concursul va primi startul de îndată ce zimbroaica va permite îngrijitorilor să se apropie de puiuț, pentru a se stabili cu exactitate sexul acestuia. Cei interesați își pot pregăti propunerile de nume pe care mai apoi să le facă publice pe paginile de Facebook ale WWF România și Rewilding România.
Reamintim că zimbrii de la Armeniș au fost aduși într-o zonă de aclimatizare. Abia după ce animalele vor da dovadă că își pot purta singure de grijă în sălbăticie, zona de libertate le va fi lărgită.
Foto: cronicavj.ro