S-a încins linia Dispeceratului Național Salvamont. Zeci de apeluri au solicitat intervenția de urgență a salvatorilor

Ultimele zile ale vacanței de iarnă au reprezentat momentul perfect pentru ca mii de părinți și copii să ia cu asalt zonele montane, acolo unde ninsoarea și peisajul de poveste atrăgeau turiștii asemeni unui magnet. Acest lucru i-a determinat pe salvamontiști să facă față nenumăratelor misiuni contra cronometru, la nivel de țară fiind înregistrate peste 70 de apeluri pentru intervenția pe pârtii.

Întrucât iarna a început abia de acum să-și intre în drepturi, oamenii au preferat să nu rateze bucuria unui peisaj feeric și s-au deplasat în număr mare în diverse locații, unde schiurile și săniile au fost ingredientele principale. Din păcate, bucuria și exuberanţa unora au făcut ca aceștia să uite de minimele măsuri de prudență și să se aventureze în situații din care nu au putut ieși fără sprijinul salvatorilor montani. Numai în județul Caraș-Severin, pe Muntele Mic, au fost înregistrate 20 accidentări, în unele cazuri fiind necesară și intervenția ambulanței.

La nivel național, în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 74 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvatorilor, astfel:

– 10 apeluri pentru Salvamont Sinaia;

– 10 apeluri pentru Salvamont Lupeni;

– 9 apeluri pentru Salvamont Caraș-Severin-Muntele Mic;

– 8 apeluri pentru Salvamont Sibiu;

– 6 apeluri pentru Salvamont Bihor;

– 4 apeluri pentru Salvamont Prahova;

– 4 apeluri pentru Salvamont Bușteni;

– 4 apeluri pentru Salvamont Maramureș;

– 4 apeluri pentru Salvamont Gorj;

– 3 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov;

– 2 apeluri pentru Salvamont Mureș;

– 2 apeluri pentru Salvamont Argeș;

– 2 apeluri pentru Salvamont Vatra Dornei;

– 1 apel pentru Salvamont Bistrița Năsăud;

– 1 apel pentru Salvamont Prahova – Azuga;

– 1 apel pentru Salvamont Dâmbovița;

– 1 apel pentru Salvamont Neamț;

– 1 apel pentru Salvamont Harghita;

– 1 apel pentru Salvamont Cluj.

De asemenea, au fost și apeluri prin care iubitorii sporturilor de iarnă au solicitat sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre starea pârtiilor din domeniile schiabile.

Având în vedere situațiile prezentate, salvamontiștii îndemână iubitorii zonelor montane să manifeste prudență în alegerea traseelor, să se înarmeze cu echipament corespunzător, totul pentru a diminua situațiile neprevăzute care pot apărea.

 

tmc 640