Secretarul județului Caraș-Severin a refuzat să-și pună semnătura, motivând nelegalitatea, pe Hotărârea de Consiliu Local prin care s-au repartizat primăriilor banii din impozitul pe venit și din taxa pe valoarea adăugată. Directorul Direcției Generale Financiar-Administrativ a sesizat la rândul său nerespectarea legii!
Repartizarea banilor către unitățile administrativ teritoriale făcută în prima ședință din an a Consiliului Județean, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a celor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, e contestată nu numai de social-democrați. Secretarul județului, Darian Ciobanu, a explicat motivele pentru care nu și-a pus semnătura pe Hotărârea adoptată în forma amendată de consilierul Gabriel Dinu, prin care se schimbase complet propunerea președintelui Silviu Hurduzeu de repartizare a banilor. Ciobanu mai spune că alocările aprobate în urma amendamentului pentru comunele Domașnea, Ezeriș și Ocna de Fier vin în conflict cu prevederile legale în sensul că s-a dat mai mult decât s-a solicitat. Secretarul județului și-a rezervat astfel dreptul de a nu contrasemna pentru legalitate Hotărârea Consiliului Județean nr. 35 din 30 ianuarie.
Lavinia Filip, director general al Direcției Generale Financiar Administrativ din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Caraș-Severin, a prezentat la rândul său obiecțiuni cu privire la repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelo respective. Aceasta subliniază de la început că repartizarea sumelor pe unități administrativ teritoriale se face pe baza cererilor scrise transmise de către UAT-uri, neputând fi alocate sume mai mari decât cele solicitate. Necesarul de fonduri pentru anul 2020 comunicat de unitățile administrativ teritoriale este în cuantum de 273.135 mii RON. Suma alocată pentru 2020 județului Caraș-Severin este însă de doar 27.316 mii RON, ceea ce reprezintă doar 10% din valoarea necesarului total de fonduri. Lavinia Filip arată astfel că rezultă, fără echivoc, insuficiența resurselor financiare alocate în raport cu necesarul estimat. Se mai arată totodată că la nivelul Direcției Generale Financiar Administrativ nu au fost depuse documente din care să rezulte modul de fundamentare a repartizării propus de către consilierul județean Gabriel Dinu.
În plus, au fost identificate trei cazuri în care nu a fost respectată condiția ca sumele alocate să nu depășească solicitările făcute de primării. Astfel, comuna Domașnea a primit 100.000 RON, cu 53.000 mai mult decât suma solicitată. Comuna Ezeriș a primit 500.000 RON, cu 100.000 mai mult decât ceruse. Comuna Ocna de Fier a primit 400.000 RON, deși solicitase doar 127.000. Directorul general susține că alocările aprobate pentru aceste trei unități administrativ teritoriale nu respectă prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2020!
Aceleași motive sunt invocate și de social-democrați în demersurile lor. „Am formulat o plângere prealabilă, parcurgem toți pașii legali, pentru că, din păcate, prin forma în care a fost adoptată Hotărârea nu sunt respectate drepturile și interesele cetățenilor. E o repartizare preferențială, în funcție de coloratura politică a primarilor, ceea ce e imoral și complet nelegal.”, a spus șefa PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan. Vicepreședintele PSD la nivel de județ, fostul magistrat Gabriela Stuparu, a detaliat: „Hotărârea prezintă serioase aspecte de nelegalitate și aduce imense prejudicii UAT-urilor care au fost văduvite de sumele solicitate. Am făcut demersuri, urmează probabil să ajungem în instanță. Am tot așteptat ca prefectul să-și spună cuvântul pe legalitatea acestei hotărâri. Am văzut că nu se grăbește. Secretarul județului a refuzat să contrasemneze această hotărâre tocmai din cauza aspectelor de nelegalitate! S-ar putea să aibă și conotații penale ceea ce s-a întâmplat acolo!”
UPDATE, ora 16.30
Secretarul județului, Darian Ciobanu, dezminte orice declarație referitoare la repartizarea politică a banilor. „Dezavuez teza conform căreia banii au fost repartizati pe criterii politice preferențial! Nu-mi aparțin, n-am spus-o niciodată și nu mi se poate atribui mie!”