S-a găsit brandul turistic pentru Timiș. Elementele care definesc regiunea și care ar trebui să atragă vizitatorii

toamna

Autoritățile județului au dezvoltat un brand turistic al Timișului și Banatului prin care își propun să transforme zona într-o destinație favorită pentru vizitatorii interesați să cunoască profund aceste locuri prin experiențe care includ oamenii, cultura, civilizația, istoria, gastronomia. Toate acestea prin interacțiunea cu dinamismul bănățenilor, într-un cadru natural. 

S-a lucrat un an întreg la realizarea strategiei de brand turistic pentru județul Timiș. Autoritățile, împreună cu specialiștii din domeniu au pus la punct toate elementele prin care, spun ei, județul ar trebui să devină prima destinație experiențială din România: una în care oaspeții și gazdele sunt părtași egali ai stilului de viață și bucuriei generate de Timiș. Au aplicat chestionare tuturor celor implicați în domeniul turismului, inclusiv celor din facultățile de profil, asociații profesionale, agenții, unități de cazare, instituții de cultură și artă sau primării.

„Ne dorim prin realizarea brandului turistic o poziționare clară în raport atât cu destinațiile din România, cât și cu destinațiile internaționale. Asta nu înseamnă că vor veni turiști de-a valma în urma acestui demers, ci înseamnă doar că vom începe să coagulăm sub aceste însemne munca tuturor actorilor implicați în turism. Am ales ceea ce credem noi că reprezintă destinația Timișoara, una dinamică, prima experiențială din România. Brandul turistic al județului Timiș e mai mult decât un simplu logo, mai mult decât un simplu slogan, brandul suntem noi, suntem ceea ce reușim să transmitem și să oferim vizitatorilor atunci când ajung la noi în destinație.”, a declarat Delia Barbu, președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș.

timis final 01

Sunt patru piloni care susțin acest dinamism al Timișului: natura (simbolul verde), trecutul istoric și prezentul cultural (simbol albastru), experiențe de plăcere și timp liber (simbol galben) și urban și business (simbol mov).

Simbolul verde reprezintă turismul activ, cel de sănătate, turismul natural și de relaxare (ciclism, rutele pentru mountainbike, drumețiile, sporturile nautice, aventurile pe râuri, călăria, planorismul, parașutismul, plimbările cu balonul, bazinele de înot, lacurile, apele termale, balneo, parcurile naturale și rezervațiile).

turism 3

Simbolul albastru, măștile, îi invită pe turiști să descopere trecutul istoric și prezentul cultural al Timișului (muzeele, monumentele, casele memoriale, cetățile, punctele de panoramă, festivalurile, muzica din județ, dar și pelerinajele religioase, vizitele la mănăstiri și biserici, petrecerea sărbătorilor în spiritul tradiției locale, piețele de Crăciun).

Biserica, simbolul galben, invită la experiențe autentice de plăcere în Timiș, trăiri pentru corp, minte și suflet. Aici, turiștii se pot bucura de circuitele „best of” Banat – circuitele tematice, zilele culturale ale localităților, cele mai frumoase sate din județ, tabere pentru învățarea sau deprinderea unei abilități, unități de cazare cu oferte speciale -, dar și drumul vinului și podgoriilor timișene ori oferte din gastronomia bănățeană (localuri în care se gătește ca acasă, picnic în peisaje culturale și naturale, magazine specializate pe produse locale, piețe agroalimentare autentice, vizită la fermă).

turism 2

Nu în ultimul rând, simbolul mov – cetatea – este despre descoperirea farmecului orașelor istorice și bucuria business travel-ului personalizat. Turismul urban include călătorii în interes de serviciu și de afaceri, city break-urile, tururile și vizitele tematice, orașele județului, festivalurile și evenimentele sau circuitele și rutele urbane tematice.

„Am dorit să definim un brand turistic de rezonanță națională, pentru că ne bazăm pe turiștii din România și pe românii din diaspora, dar și un brand cu conotație internațională. Pentru că strategia de brand se referă la o perioadă care începe de aici încolo, pe o perioadă de minim 5 ani, ne-am dorit să ducem Timișul, prin dezvoltarea brandului, acolo unde vor trebui să se regăsească destinațiile turistice cu pretenții în atragerea de turiști. Am ales acest logo mergând pe caracteristica vremurilor noastre, când lumea se regăsește atunci când își caută informații, destinații pentru petrecerea vacanței, în mediul virtual. Acest format ne permite să ne prezentăm dinamic, să folosim toate avantajele pe care tehnologia modernă le oferă. Vom putea să mai aducem în timp alte simboluri (…) pentru a ne prezenta cu cât mai multe simboluri reprezentative, pe măsură ce turismul se dezvoltă și ele se impun.”, a declarat Simion Giurcă, consultant din partea societății care s-a ocupat de realizarea strategiei de brand.

bega

Logo-ul va fi inclus în toate materialele de promovare ale județului. Sunt două variante – unul în limba română, altul în limba engleză. Cea de-a doua are și un slogan „Origin of Banat”. „Am ales această variantă pe care o vom folosi în toate comunicările noastre la nivel internațional să ne poziționăm în regiunea Banat tocmai pentru că internațional vorbind această denumire are o mai multă rezonanță pentru turiști. De aceea, varianta în engleză ne poziționează în această regiune mult mai cunoscută.”, a explicat Delia Barbu. Banii pentru acest proiect, 40 de mii de lei, au fost alocați din bugetul județean.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/