La peste 725 de milioane de lei se ridică bugetul Reșiței în acest an, mare parte din bani fiind din atragerea de fonduri europene.
În ultimii ani, bugetul Reșiței a crescut considerabil, după cum remarca astăzi în cadrul unei conferințe de presă primarul Ioan Popa. Dacă în 2022 bugetul municipiului a fost de 464.213.010 de lei, în 2023 acesta a ajuns la 725.266.890 de lei, cu 551.673.960 de lei mai mare față de cel din 2016, an în care Ioan Popa prelua conducerea Primăriei Reșița.
„Este cel mai mare buget al Reșiței din ultimii 30 de ani, iar acest lucru trebuie să ne bucure. Este o matematică simplă, care nu minte. Veniturile provin din fonduri europene, în procent de 67%, mai avem sume din PNRR – 8%, iar aici ne referim în principal la acel proiect de modernizare a accesului rutier spre zona Mociur, spre zona Parcului Industrial și a viitoarelor galerii comerciale și a zonelor de rezidențial, pe care le propun francezii de la Nhood, și care a fost o condiție sine-qua-non pentru ca dânșii să pornească o investiție de circa 70 de milioane de euro în Reșița. Cât privește veniturile proprii, acestea se cifrează undeva la 28%, adică 121 de milioane de lei. Distribuția bugetului se face întotdeauna pe două tronsoane mari: pe investiții și pe funcționare. În ceea ce ne privește, 83% din buget este focusat pe investiții și doar 17% pe funcționare. Este o situația fericită, în care ar trebui să fie orice comunitate inteligentă.”, a declarat primarul Ioan Popa în cadrul conferinței de presă susținută alături de colegii săi, Grațian Dobre, directorul Direcției de Investiții și Proiecte Europene, și Daniel Călin, șeful Direcției de Întreținere a Patrimoniului.
La capitolul dezvoltare, cea mai mare parte a fondurilor, de 511 milioane de lei, provin din derularea proiectelor europene pe ciclul financiar 2014 – 2020, alți 50 de milioane de lei vin prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 42 de milioane de lei din programele naționale („Anghel Saligny” și PNDL), în timp ce 47 de milioane de lei reprezintă bugetul local, taxe și impozite plătite de reșițeni și dirijate spre investiții.
„Sunt interesante aceste cifre, dacă stăm să ne uităm că bugetul local, despre care, de multe ori, spun unii dintre reșițeni «domnule, noi plătim impozite, să se facă, să se dreagă» este de 47 de milioane de lei. Atât reușim să dirijăm spre investiții din bugetul reșițean. Sunt vreo 9 milioane de euro. Sunt, totuși, niște bănuți, dacă ne gândim că atunci când am venit la Primărie, în 2016, bugetul de investiții, din bugetul local, era de 2, 3 milioane de euro.”, a mai spus primarul.
Din suma alocată pentru funcționare – circa 17 milioane de lei merg către învățământ, 19 milioane de lei către asistenți persoane cu handicap, 3,5 milioane de lei către salubritate, 14 milioane de lei pentru lucrări edilitare. Pentru salarii și alte cheltuieli legate de Primărie și de Poliția Locală se alocă 31 de milioane de lei, pentru cheltuieli curente și de funcționare – 21 de milioane, rate și dobânzi la credite – 13 milioane de lei, iluminat public – 3,5 milioane de lei, subvenții transport public (elevi și persoane vârstnice) – 5,5 milioane de lei.
Legat de bugetul din acest an, edilul a mai precizat că „se apropie de cel al unui oraș de calibru mare, din top 10 orașe din România”.