S-a băgat singur în pușcărie! Avea notată fiecare țeapă dată americanilor pe carnețele!

Pe cât de isteț s-a dovedit a fi reșițeanul doctor în fraude pe Internet care a câștigat sute de mii de dolari, pe atât de ușor le-a fost organelor de cercetare penală să dovedească vinovăția acestuia din cauza erorilor pe care le-a făcut.

Activitatea infracţională a stomatologului Laurenţiu Adam desfăşurată în anii 2008-2011 a constat în primul rând în constituirea unui grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Ion-Dragoş Turcitu, Horaţiu-Daniel Bălănescu și Dragoş-Ioan Bălănescu, ce avea ca scop obținerea de sume de bani prin săvârşirea unor fapte de înşelăciune constând în postarea unor bunuri fictive pe site-urile de vânzări on-line frecventate de americani.

Sumele de bani rezultate din comiterea fraudelor informatice îi erau expediate din SUA prin intermediul serviciilor de transfer de bani Western Union și MoneyGram. Adam a lucrat în stil mare. Drept dovadă, și-a trimis un locotenent în America pentru ca acesta să ridice sumele de bani expediate de victimele infracțiunilor de fraudă informatică și să le transfere în România. Totodată, a racolat și coordonat mai multe persoane care să primească sumele de bani rezultate din comiterea fraudelor informatice, expediate din SUA. Reșițeanul a mai fost implicat și în coordonarea obţinerii şi expedierii în SUA a documentelor de identitate false, care au fost folosite pentru ridicarea banilor.

Tribunalul Gorj și Curtea de Apel Craiova au considerat că starea de fapt descrisă de procurorii DIICOT a fost pe deplin dovedită cu probe. În plus, instanţa a avut în vedere şi faptul că, în momentul percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului din cartierul reșițean Câlnic, au fost identificate, între altele, două carneţele de notiţe, precum şi câteva înscrisuri volante, în care sunt consemnate mai multe menţiuni privind sume de bani transferate prin serviciile Western Union şi Money Gram, dar şi numele unora dintre expeditori şi destinatari, respectiv codurile Mtcn ale tranzacţiilor. „Inculpatul Laurenţiu Adam este singurul membru al grupului infracţional care a lăsat urme scrise personal în legătură cu activitatea infracţională desfăşurată. Inculpatul nu a contestat că aceste înscrisuri îi aparţin ori că ar fi fost scrise de el”, se arată în motivarea sentinței de condamnare. Din documentele de transfer prin Western Union, în perioada martie-august 2008, inculpatul Ionuţ Predescu a primit sume de bani expediate în România din SUA în cuantum total de 106.010 dolari, ceea ce înseamnă că înscrisurile se referă la perioada martie – iulie 2008.

„De asemenea, tot percheziţia domiciliară a condus la ridicarea unei camere video aparţinând inculpatului Adam, în memoria căreia au fost identificate imagini în care inculpatul Adam şi inculpatul Horaţiu-Daniel Bălănescu sunt împreună în diferite locaţii din SUA”, s-a mai arătat în probatoriu.

În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare de bani pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, din descrierea realizată în actul de sesizare s-a constatat că această infracţiune se referă la folosirea banilor obţinuţi ilicit pentru achiziţionarea unui autoturism marca Mercedes şi pentru asigurarea unui nivel de trai care îi depăşea posibilităţile. Curtea de Apel Craiova a motivat că acest bun ar putea face obiectul confiscării în temeiul Codului penal, dar numai în măsura în care nu ar servi la despăgubirea părţilor civile. Potrivit instanței, în ce priveşte participarea la jocuri de noroc, din probatoriul cauzei nu rezultă, în concret, ce sume s-au investit şi dacă investiţia a fost urmată de câştiguri, astfel încât, în lipsa probelor din care să rezulte că din sumele ilicite investite ar fi rezultat sume de bani ce prezentau aparenţa de legalitate, nu se poate reţine că s-a probat infracţiunea de spălare de bani.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/