FOTO. Campionul Francisc Vaștag deslușește secretele gătitului. S-a înscris la Banat Cooking Challenge!

po 1000x100px (3)

 

Concursul Banat Cooking Challenge, pentru care inițiatorii speră să obțină și finanțare europeană, are mare priză la public și, mai ales, la campioni.

Până acum s-au filmat mai multe rețete tradiționale, specifice zonei Banatului, cu participanți care au concurat la Master Chef, bucătari renumiți din zona Reșiței, iar mai nou competiția pare să aibă priză inclusiv la marii campioni ai României, atrași de capitolul gătitului. Francisc Vaștag a decis să promoveze în competiție o mâncare specifică zonei de sud vest a țării. Acesta i-a surprins pe membrii echipei cu papricaș de vițel cu gomboți. Evident, de la filmări, la Ezeriș, n-a lipsit distracția.

Alte rețete preparate până acum sunt Krautsuppe, supă de varză, o rețetă de origine nemțească, ce se mănâncă în perioada revelionului, sau cotletul de porc cu sos de gutui. Și aceasta are la bază aceleași origini ale etnicilor nemți. Practic, în rețetele mediatizate de echipa Banat Cooking Challenge se resimte extrem de bine diversitatea etnică a Banatului, care vine cu influențe asupra culturii culinare.

Pe lângă Francisc Vaștag, pentru BCC au mai gătit Sorin Minda, Doru Pintea și Marius Husanu.

sorin_minda minda 3

banner 1000 x 100 hd

Reamintim că proiectul are ca scop promovarea mâncărurilor tradiționale bănățene atât din România, cât și din Serbia. Inițiatorul proiectului, Asociația Caraș Adventure, își propune să îi convingă pe toți bucătarii din zona de sud-vest a țării să promoveze produsele culinare autohtone în restaurantele în care „creează”.

Bucătarii care cred despre ei că sunt buni și că dețin astfel de secrete ale unor rețete cu vechime trebuie doar să se înscrie în competiție. Echipa de profesioniști care promovează proiectul se deplasează la fața locului, preia secretul în format video, printr-o emisiune. Ulterior, cele mai reușite și „gustoase” fragmente vor fi introduse într-un documentar, ce va fi difuzat pe celebrul Discovery Channel.

minda_2

„Prin proiect, vrem să identificăm vechi rețete culinare din Banatul istoric, pe care să le promovăm ca produs turistic de sine stătător. Prin producția de filme pentru rețetele identificate vom realiza un documentar pe care îl vom difuza pe Discovery, dar și o carte de bucate. Ulterior, vrem să convingem bucătarii din restaurantele din Banat să introducă în meniurile localurilor în care activează mâncăruri tradiționale bănățene”, a declarat Radu Anderca, reprezentantul Caraș Adventure, ONG care a organizat celebrele festivaluri Rocker’s Challenge.

FOTO: RADU ANDERCA

03 britannia 1000 x 100 gif