S-a ales praful de imaginea României. Locuitorii din Clisură sunt și poluați, plătesc și amendă!

Poluarea iazurilor de decantare nu e de ieri, de azi, ci miniștrii Mediului, ai Economiei și ai Finanțelor s-au succedat pe funcții de mai bine de 8 ani, fără să ia o decizie comună pentru eliminarea prafului ucigaș.

Timpul a trecut, zeci de oameni s-au îmbolnăvit de cancer, turismul a fost ruinat atât în țară, cât peste hotare, în Serbia, însă nimic din toate acestea nu i-a sensibilizat pe mai marii de la centru. Privatizarea societății, care a ridicat mai multe semne de întrebare decât să rezolve situația, a îngropat și mai mult în praf problema poluării. Acum, Uniunea Europeană a luat măsuri, iar situația se agravează.

,,Curtea de Justiție va da, probabil, o amendă după ce acolo se face un audit de mediu. Bugetul de stat înseamnă buzunarele noastre, inclusiv ale celor din Moldova Nouă, poluați. În al doilea rând, e posibil să se blocheze fondurile pe mediu pe Programul Operațional Regional de Mediu pentru decontaminarea siturilor contaminate istoric și asta mi se pare că s-a întâmplat și în alte părți acolo unde s-a ajuns la infringement. În al treilea rând, se dă un termen foarte strâns de ecologizare a iazului, iar cei care emit oferte stau la colț să le ridice foarte mult pentru că termenul este extrem de redus. Acestea sunt doar presupuneri, dar vom vedea ce se întâmplă în perioada următoare, a declarat Cornel Popovici Sturza, președintele GEC Nera.

De la anunțarea măsurii impuse de Comisia Europeană a trecut aproape o săptămână, dar deocamdată, statul român n-a anunțat luarea vreunei măsuri concrete pentru rezolvarea problemei. Soluțiile încă se caută! Asta,  după ce în anii trecuți fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb, spune că a alocat bani din fondul de mediu pentru rezolvarea temporară a problemei.

,,Desigur că am vorbit cu colegul meu, domnul Niță (n.r. ministrul Economiei), în așa fel încât compania de mine care are în gestiune și Moldova Nouă și care se află sub autoritatea Conversmin, care se află sub autoritatea Ministerului Economiei, să poată să ia rapid măsuri, astfel încât să putem să rezolvăm problema și situația de acolo. Când eram la Mediu am ajutat din fondul de Mediu să se poată lua niște măsuri active în zona aceea, mai ales în timpul unor perturbări ale vântului, vremii, dar în ceea ce privește gestionarea. Chiar săptămâna trecută eram cu domnul Niță în teritoriu când au anunțat măsura și e foarte clar că acolo trebuie luate măsuri urgente nu pentru că e măsura de infringement, ci pentru că sunt afectați oamenii”, a declarat ministrul Rovana Plumb, pentru www.expressdebanat.ro, la începutul acestei săptămâni, în timpul vizitei la Reșița.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la Moldova Nouă în perioada următoare, însă un lucru e cert: din cauza vântului, reprizele de poluare vor fi de acum din ce în ce mai dese.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/