Ruinele fabricii de oțet de la Margina aprind spiritele politicianiste!

Fosta fabrică de oțet de la Margina timişeană, deschisă în secolul trecut, a ajuns o ruină, iar consilierii județeni liberali consideră că autoritățile ar trebui să ia măsuri. Deși pe ordinea de zi a ședinței de plen de miercuri nu se regăsea nimic legat de vechea fabrică, aflată acum în proprietatea unei societăți comerciale ce a achiziționat și fosta fabrică Solventul din Timișoara, subiectul a fost adus în discuție.

Consilierul județean liberal Viorel Coifan s-a arătat revoltat de faptul că ruinele sunt vizibile de la șosea, pe drumul prin care se trece din județul Timiș în județul Hunedoara. Susținut și de colegii de partid Nicolae Bitea și Marian Vasile, Coifan consideră că autoritățile nu ar trebui să ridice din umeri doar pentru că este vorba de o proprietate privată. „De fiecare dată când mergem la Margina, trecem pe lângă ruina aceea. Când venim de la Făget spre Timișoara, vedem ruina aceea. Noi suntem o autoritate publică, iar una dintre obligațiile noastre este să veghem la aspectul județului. Noi vrem să arătăm că ne pasă. Nu ca la casa lui Brâncuși, sau ca la Casa Muhle. Dacă firma (proprietară, n.r.) este de demolare, atunci să o demoleze! Iar noi vom pune o placă că aici a fost monument arhitectonic. Ideea că nu ne băgăm pentru că este proprietate privată este desuetă. Voi face o interpelare în Parlament. Nu pot să asist în România la dărâmarea unor obiective care au fost ceva deosebit. Clădirea dă o anumită culoare Timișului, care a fost o zonă de dezvoltare industrială”, a punctat Coifan.


Dan Poenaru, consilier județean PSD, a punctat că Uniunea Europeană a avut strategii de conservare a unor obiective similare doar în cazul celor de pe teritoriul unui oraș. Președintele CJT, Călin Dobra, a declarat că fabrica nu este considerată monument istoric. „Îmi este greu să spun acest lucru. Nu este nici monument istoric, cum au precizat alți colegi de-ai mei. Este o proprietate privată. Nu periclitează siguranța rutieră pe drumul național. Acolo discutăm de un drum național. Bineînțeles că noi am notificat în prima fază primăria care gestionează activitatea pe raza administrativă. Ne-au dat un răspuns, cine este proprietarul. Este o firmă privată. Firma respectivă nu a înaintat către primărie un posibil proiect de dezvoltare cu acea locație. Deocamdată locația este în conservare și, din păcate, această conservare duce la degradarea ei”, a punctat Dobra în fața presei.

Fabrica, o mândrie a Banatului de altădată

Fabrica de oțet din Margina a început producția efectivă în 1912, iar de-a lungul timpului nu a produs doar oțet de lemn de fag și din vin, ci și mangal și alte tipuri de solvenți. Cele două conflagrații mondiale din secolul trecut, dar și primii ani de comunism au făcut ca, pe scurte perioade, activitate fabicii să fie întreruptă. În epoca de „glorie”, unitatea a funcționat și cu 800 de angajați, iar în ultima sa perioadă de existență, aparținea de Solventul, fost combinat ajuns acum la rândul său o ruină în Timișoara.

În prezent, fabrica mai este doar o amintire, fiind închisă de peste două decenii, și un bun subiect pentru pasionații de fotografie. „Oțetul de Margina” a fost înregistrat ca marcă la OSIM de o companie din țară și se produce, în prezent, în Hațeg.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/