Rotarienii nu l-au uitat pe Vasile Popovici

expo in memoriam

Un eveniment în memoria pictorului naiv Vasile Popovici a fost organizat la Reșița, la aproape un an de la trecerea în eternitate a acestuia.

Organizat joi după-amiază de Clubul Rotary Reșița, evenimentul a găzduit și o mini-expoziție de pictură, cu lucrări de-ale artistului, tablouri de artă naivă și icoane realizate de acesta începând din 1999 și până la trecerea acestuia în neființă, iulie 2022. Au vorbit despre omul și artistul Vasile Popovici, prietenii rotarieni, duhovnicul Petru Popovici și criticul Ada Cruceanu.

„Astăzi ne-am adunat pentru a cinsti memoria unui  om pe care cei care l-au cunoscut nu au avut cum să nu-l iubească, el fiind eroul vieții lui, așa cum însuși afirma. Vasile Popovici a dorit să-și învingă handicapul, să lase ceva în urma lui, prin arta sa, prin picturile sale și prin toată activitatea sa, fiind un model în viață, căci atâta timp cât a putut să creeze nu a cerut ajutor și nu a fost de acord niciodată să primească ceva fără să dea în schimb.”, a declarat Constantin Dinculeasa, membru Rotary Reșița.

La rândul său, părintele Petru Popovici a rememorat momentul primei întâlniri cu Vasile Popovici, povestindu-le celor prezenți și că iconostasul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Reșița a fost pictat în întregime de artist.

„L-am cunoscut în 2002-2023 aici, la Reșița, în căruț. Ceea ce m-a impresionat a fost că Vasile era plin de viață, plin de energie pozitivă, un om care nu s-a lăsat bătut, deși era imobilizat în căruț, și muncea mult, zi și noapte. Iar prin ceea ce a lucrat, el va rămâne viu în lumea aceasta din care a plecat. Prin faptul că el a luptat cu propriul handicap, a fost un exemplu în viață și pentru cei bolnavi, pentru toți cei care l-au cunoscut. Ca și duhovnic al lui, eu l-am iubit mult, și i-am dat foarte mult de lucru și mă gândesc acum cum a putut realiza tot ce a făcut: peste 65 de lucrări numai pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană din Reșița, fiind distins cu diploma omagială a pictorilor bisericești în 2018.”, și-a amintit Petru Popovici, preot ortodox-ucrainean.

Vasile Popovici s-a născut la Caransebeș în 1969, iar la vârsta de 3 ani a fost diagnosticat cu poliomielita (paralizia infantilă). Popovici a cochetat cu pictura încă din tinerețe, dar activitatea artistică a început-o în anul 1998, descoperind fiind de Mihai Vintilă, iar debutul expozițional are loc un an mai târziu.

expo in memoriam 2

De remarcat că, alături de colegii rotarieni, Vasile Popovici s-a implicat activ în cel mai de amploare proiect filantropic global, inițiat de Rotary International „End Polio Now”. Prin acest proiect s-au donat fonduri de peste un miliard de dolari pentru combaterea poliomielitei.

Vasile Popovici a publicat și două volume autobiografice „Învăluit sub magia culorilor”, vol I apărut la Editura Universitară – 2012 și „Viață de artist”, vol II – Editura Universitară, în anul 2018.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/