Ziua Națională a României, dar, mai ales, împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire (1918), a făcut ca, la Moldova Nouă, să se alinieze planetele. Ca atare, politicienii de la malul Dunării au lăsat ștacheta orgoliilor jos, redirecționându-și întreaga atenție către acțiunile ce urmau să se desfășoare la Monumentul Eroilor din Parcul Central (Boșneag).
Gradele cu minus nu au reprezentat un impediment pentru cei care astăzi s-au adunat la Moldova Nouă pentru a-și reitera adevărata origine! De la mic la mare, în straie populare sau nu, fiecare dintre cei adunați în Parcul Central, înarmați cu steagul Țării Mamă-n mână, așteptau, cu nerăbdare, începerea paradei militare.
La câteva minute distanță, tabloul Centenarului de la Moldova Nouă era creionat de: copii, părinți, bunici, profesori, istorici, politicieni, oameni în uniforma statului etc. Aici fiecare a uitat, pentru moment, de lucrurile care-i dezbină, intonarea Imnului României fiind liantul perfect spre o Românie mai bună, spre o Românie într-adevăr unită.
Slujba în amintirea celor care s-au sacrificat pentru ca România să devină un întreg a fost oficiată de un sobor de preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, părinții amintind, la finalul acesteia, că datoria noastră (de români) este aceea de a transmite mai departe unitatea, eliminând astfel calea pierzaniei.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157704156419124″]
Totodată, profesorul Andrei Nistoran, profesor de istorie, a ținut un discurs impresionant despre momentul Unirii de la 1 Decembrie 1918, subliniind importanța rolurilor jucate de preoți (preotul Constantin Băleanu de la Moldova Nouă) și dascăli în vederea materializării visului unei țări unite.
Prezent la eveniment, primarul Adrian Torma a ținut să le vorbească celor adunați despre elementele de care are nevoie România pentru a deveni „o țară de vis”, dincolo de bogățiile și resursele naturale pe care „Dumnezeu, cel mărinimos, ni le-a oferit”. Iată astfel cheile spre succesul României, în viziunea lui Torma: „Dacă România va-nvăța să ierte, dar să nu uite, dacă România va rămâne o țară ospitalieră, dar va știi să impună reguli în țara ei, dacă România va-nvăța să-și folosească resursele și bogățiile naturale pentru români, dacă românii vor învăța să filtreze informațiile nu prin stomac sau prin interesul personal, ci prin sita moralității și a principiilor creștine, dacă vom învăța să ne unim într-o trăire comună, Da, vom avea o Românie de vis!”.
Spre final, un număr de aproximativ 40 de instituții publice și private au participat la ceremonia depunerii coroanelor, toți cei prezenți aici și nu numai fiind invitați să ia parte și la tradiționala masă de fasole cu ciolan.