Romsilva e vinovată, Guvernul Dăncilă e complice la distrugerea Parcul Național Semenic – Cheile Carașului!

Acuzația este făcută de senatorul USR Mihai Goțiu după ce s-a convins că se mușamalizează toate neregulile descoperite în pădurile Banatului Montan! 

„Am primit răspunsul Ministerului Apelor și Pădurilor cu concluziile anchetei Corpului de control, pe care am solicitat-o în acest an, cu privirile la distrugerile, în serie, din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. În răspuns  se spune că Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, asigurată de Romsilva, nu a finalizat Planul de Management și a fost obligată să restituie suma de 262.777 lei, pe care o accesase în acest scop. Cică Romsilva ar fi depus, anul trecut, plângeri împotriva unor angajați ai Administrației, în acest sens”, spune Goțiu.

Parlamentarul dezvăluie mai departe și alte pasaje din răspunsul pe care l-a primit de la minister. Astfel, la data controlului, Planul de management nu era aprobat potrivit legii și pentru întârzierea nejustificată ar fi fost schimbate mai multe persoane care au ocupat funcția de director în Administrația Parcului. Totodată, subliniază senatorul USR, se confirmă în răspunsul primit tăierile ilegale de păduri, pe care le-a semnalat, în mai multe zone ale Parcului. S-au aplicat și 11 sancțiuni contravenționale pentru 5 operatori economici ca urmare a celor descoperite chiar de Goțiu.

Interesant este că măsurile ce se impun vor fi luate tocmai de către Romsilva. Deci, Romsilva trebuie să sancționeze Romsilva! Răspunsul ministerului e considerat de parlamentarul Mihai Goțiu sfidător, aberant și mincinos. „Romsilva încearcă să mute responsabilitatea nefinalizării Planului de management către «niște angajați». Ce nu spune Romsilva e că aceste plângeri au fost soluționate de Justiție. Definitiv. Anagajații au câștigat. Acei «mai mulți» directori schimbați sunt cel mult unul. Restul și-au dat demisia sau au refuzat să-și prelungească activitatea în Administrația Parcului, pentru a nu mai fi părtași la abuzuri. Iar ”marele director” al Administrației Parcului, acel director care a primit «insuficient» la evaluare, care a căzut două concursuri de numire în care a candidat singur pe post, înainte de a ocupa funcția, d-l Ifca Nicolae, principalul responsabil pentru dezastrul din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, e, în continuare, în funcție”, argumentează Goțiu.

Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului n-ar fi făcut nimic pentru a stopa fenomenul infracțional din parc, mai spune acesta, iar autoritățile ar fi fost sesizate doar în urma documentărilor pe care el le-a făcut eu în zonă sau activiștii de mediu. „MAP a transmis raportul «în vederea măsurilor legale care se impun și sancționarea persoanelor responsabile» exact celor care sunt vinovați de distrugerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului! Asta e pur și simplu sfidare și lipsă de responsabilitate! Fie (și doar) pentru distrugerea pădurilor din Semenic, Guvernul ăsta ar merita să fie trimis la reciclare de zeci de ori. Sper că după ziua de joi, la MAP și la Ministerul Mediului să ajungă o persoană căreia chiar să-i pese de pădurile și de parcurile naționale ale României”, a mai comentat Goțiu.