„Romeo Dunca se declară foarte dezamăgit de colegii săi de partid care fac din tăierile ilegale doar un spectacol politic și nimic mai mult!”

Andrei Plujar, președintele USR Caraș-Severin, viitor candidat pentru șefia Consiliului Județean, a ieșit la atac după ce legea înființării DNA-ului s-a lovit de mai multe refuzuri, inclusiv din partea liberalilor.

Tăierile ilegale din pădurile României reprezintă o principală preocupare pentru USR, dar, în ultima vreme, și pentru liberalul Romeo Dunca, alt candidat pentru șefia administrației publice județene în Caraș-Severin. Dunca nu și-a menajat deloc colegii de partid în declarațiile sale publice, lucru speculat prompt acum de către liderul USR. „Am văzut că domnul Romeo Dunca se declară foarte dezamăgit de colegii săi de partid care fac din această temă a tăierilor ilegale doar un spectacol politic și nimic mai mult. Am avut surpriza neplăcută să vedem că liberalii nu au votat în Camera Deputaților acest proiect și aici mă refer inclusiv la cei doi deputați liberali de Caraș-Severin. Acest proiect este inițiat de către senatorul Mihai Goțiu. Proiectul a intrat acum în comisiile de la Senat, în comisia Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Am avut surpriza neplăcută să fim anunțați de către domnul Goțiu că acest proiect a primit aviz negativ din partea acestei comisii, cei mai vocali fiind chiar membrii Guvernului Orban, atât membri ai Ministerului Justiției, cât și a Ministerului Mediului. Asta, în condițiile în care avem date clare că din 2016 până în 2019 infracțiunile silvice de tăiere ilegale au scăzut cu 50%, în condițiile în care volumul arborilor extrași ilegal din pădurile României a crescut. A crescut de la  8,8 milioane de metri cubi anual, la peste 20 de milioane de metri cubi anual!”, a explicat Andrei Plujar pentru expressdebanat.ro.

Președintele USR Caraș-Severin spune că numărul infracțiunilor silvice cercetate a scăzut, în condițiile în care volumul de masă lemnoasă tăiată a crescut de aproape trei ori. Deputatul Ion Tabugan, acum la PNL, om al pădurii în același timp, nu pune la îndoială faptul că mai există și cazuri de exploatări iraționale, dar și-a motivat votul susținând că există suficiente instituții de control, precum și legislație în materie.

Plujar nici nu vrea să audă astfel de explicații: „Anumiți membri ai Guvernului Orban sau din PNL ne spun că nu este nevoie de încă o instituție pe lângă cele deja avizate să facă cercetări penale. Da, cu siguranță, există suficiente legi și există și instituții, dar nu își fac treaba, nu își fac datoria. Fac o paralelă cu Departamentul Național Anticorupție, actuala Direcție Națională Anticorupție. Și în momentul în care acesta a fost înființat existau parchete, procurori, poliție, poliția economică, deci suficiente instituții, dar aveam nevoie de un departament care să investigheze strict infracțiuni de corupție. Cred că este absolut necesar să înființăm o astfel de instituție și în domeniul silvic, altfel nu vom reuși niciodată să stopăm aceste tăieri ilegale”.

Iar pentru ca poziția și insistența USR pentru un DNA al pădurilor să fie cât mai bine înțeleasă, Andrei Plujar a dezvăluit cum s-ar fi acoperit infracțiuni silvice în Caraș-Severin. Direct de la București! „Pot face o referire la modificarea limitelor ariei naturale protejate Cheile Carașului pentru a da o legalitate tăierilor din zona respectivă. Deci, atât de departe s-a ajuns! Noi nici în momentul de față nu avem o delimitare clară a zonelor protejate. Sper eu, cât de curând, vom avea această delimitare venită chiar de la Uniunea Europeană, pentru că altfel văd că nu putem să delimităm exact și am avut această modificare a arilor protejate pentru a da o legalitate acestor tăieri de păduri”.