Romeo Dunca preferă să fie înjurat decât alergat!

Declarația președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin vine în contextul în care tarifele de operare pentru activitatea de sortare, tratare și depozitare a deșeurilor la deponeul de la Lupac s-au majorat.

La solicitarea operatorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Lupac, consilierii județeni au modificat, în ședința de săptămâna trecută, tarifele pentru gunoi. Așadar, costul pentru sortare crește de la 18,87 de lei/tonă la 20,88 de lei/tonă fără TVA, cel pentru tratare de la 94,48 de lei/tonă la 164,19 lei/tonă fără TVA, iar cel de depozitare ajunge la 208,23 de lei/tonă fără TVA, cu 44 de lei mai mult pe tonă decât vechiul tarif. În schimb, conform referatului de aprobare, tarifele pentru transportul gunoiului de la stațiile de transfer la deponeul de la Lupac rămân neschimbate.

Evident, aceste majorări vor fi resimțite și de cărășeni. În opinia președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, prețul de 2 lei/mc de gunoi este „un preț suportabil, minim, pentru a putea ține județul curat”. Dunca a explicat că vechile tarife din contract nu puteau fi menținute întrucât operatorul înregistrează pierderi, având costurile de operare mai mari decât veniturile, neputându-și acoperi astfel cheltuielile necesare operării. „Actualizarea tarifelor la deponeul de la Lupac s-a făcut la un preț cât de cât real, care oricum este mult mai mic față de media pe țară a tuturor operatorilor care prestează astfel de servicii către consiliile județene. Efectiv, impactul asupra populației este mic, este undeva la 2 lei. Dar nu se puteau menține tarifele din contract pentru că operatorul ne-a demonstrat cu acte că este pe pierdere, activitățile au fost perturbate datorită lipsei de interes de a face cheltuieli și mai mari cu aducerea gunoiului din județ și, evident, că orice serviciu de calitate are nevoie de un cost corect”.

Romeo Dunca a subliniat că problemele de la depozitul de pe dealul Lupacului nu au dispărut, acesta „funcționând pe situație de urgență la nivel de județ”, urmând ca, în perioada următoare, să se găsească soluții pentru a bloca accesul gunoaielor în zonă, pentru ca vechiul ciur să fie înlocuit cu unul mai performant.

În altă ordine de idei, șeful județului a menționat că își asumă majorarea tarifelor la gunoi, chiar dacă acest aspect nu va fi pe placul cetățenilor: „Preferăm să ne înjure populația că am mărit cu 2 lei prețul, decât să umble cu parii după noi și să ne spună că de ce nu se ridică gunoiul!”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/