Cam acestea ar fi concluziile trase de Romeo Dunca la aproape jumătate de an de când e președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.
Liberalul a săpat adânc încă dinainte să fie instalat în funcție pentru a descoperi marile nereguli despre care auzise și despre care credea că le-a comis fosta conducere a administrației județene. N-a găsit nimic de proporții care să-i justifice tonul atât de grav și de calomnios, dar continuă să pună etichete de hoți și lepre pe tot mai mulți angajați ai instituției. „Mergem înainte așa cum am pornit, pe direcția de a schimba, pe direcția de a nu face niciun fel de compromis și pe drumul greu al reușitei garantate. La început am crezut că o să fie greu, constat că este și mai greu decât credeam. Mă așteptam să găsesc un aparat de lucru în care foarte mulți oameni n-au ce să caute. Constat că sunt foarte multe locuri unde oamenii freacă menta. Pe de altă parte, mă așteptam că multe nu se fac. Găsesc departamente care ar trebui să fie foarte productive, dar sunt foarte puțini oameni care lucrează foarte mult. Am găsit câțiva workaholici, persoane care lucrează de dimineață până seara, foarte puțini, dar care au ținut tot acest monstru în spate.”, a afirmat Romeo Dunca în redacția Express de Banat.
Șeful CJ văzuse la un moment dat hoți peste tot. La Aquacaraș, la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, la Direcția de Drumuri, în Consiliul Județean și chiar la Teatrul de Vest. Pe parcurs și-a diluat discursul, ba în unele cazuri chiar a schimbat placa. În loc de hoție a vorbit de performanță. Dar asta nu înseamnă că mai departe și-a calculat mai atent, mai precaut, vorbele. „Am spus că se fură în județ și constat că se fură la greu. Oriunde intru și analizez, mă crucesc. Am primit raportul de expertiză la o lucrare, o expertiză pe care am comandat-o împotriva recomandărilor că acolo s-a făcut bine. Diriginții noștri de șantier sunt cei care gestionează acest furt de resurse și ei sunt plătiți de noi, de Consiliul Județean. Aceștia au făcut posibil ca la o asfaltare în zona Obreja, de 10,5 km, să găsesc acum cu 23% mai puțin asfalt. Asta, pe înțelesul tuturor, înseamnă că un drum de 10,5 km, în loc de 10 cm de asfalt, are în medie doar 7,8, care înseamnă 700-800 mii de lei furați. Furați, pentru că lucrarea e gata! Scandal că de ce să aduc eu firme din București, de ce nu lucrăm cu firme din Caraș?! Dar cu ce firme din Caraș să lucrez la expertize , la carotări? Nu sunt așa de multe, iar mare parte din ele sunt inflamate de virusul ăsta al necinstei.”, s-a dezlănțuit președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Acesta spune că a plătit 30.000 de lei pentru expertiză unei firme din București, dar că a meritat. Din 36 de carote, în 34 grosimea asfaltului este mai mică decât cea agreată în contract și achitată de CJ, subliniază Romeo Dunca: „Banii s-au plătit deja, a rămas o parte mică pe care nu am plătit-o și lumea mă acuza că din cauza mea nu poate să-și plătească salariile și impozitele și am constatat că aici lipsește 23% din asfalt. Lucrarea este executată de o firmă de casă, o firmă care câștigă încă, are foarte multe lucrări și acum ne pregătim să înceapă o nouă lucrare și sunt foarte emoționat să poată să o ducă la capăt. Țin să-i avertizez pe toți care lucrează de azi în colo, de acum 3-4 luni încoace, că ei nu mai trebuie să dea șpagă la nimeni! La nici care ar fi dat nu mai trebuie să dea! Dar trebuie să facă ce scrie în caietul de sarcini și ce scrie în proiect. Se mai greșește, dar e diferență între a greși și a fura. Noi urmărim furtul pentru că banii sunt foarte puțini și resursele sunt de toată jena, țara are mari probleme, județul are mari probleme, bugetul e mic și nu ne permitem să ne batem joc de oameni. Eu nu mai acopăr niciun fel de furt al nimănui!”