Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin l-a făcut să râdă pe deputatul Silviu Hurduzeu dezvăluind cum a gândit el să reabiliteze cu 70 de milioane de euro Sanatoriul Marila și mai ales în ce scop.
Romeo Dunca a anunțat ca un mare succes al primului său an de mandat scoaterea la licitație a unui studiu de fezabilitate, de către Compania Națională de Investiții. Un studiu care să spună dacă este oportună sau nu reabilitarea completă a sanatoriului în care odinioară erau tratați pacienții cu boli de plămân, cei mai mulți veniți din minele de la Ciudanovița, Anina sau Moldova Nouă, ori din combinatele siderurgice ale Caraș-Severinului. Romeo Dunca a mai spus că ideea îi aparține, că le-a prezentat-o la un moment dat și unor specialiști în domeniul sanitar, care ar fi validat-o. Senatorul Hurduzeu, care a condus județul timp de patru ani și știe bine despre ce e vorba, s-a amuzat: „Eu am înțeles că, dacă se va reabilita sanatoriul, vor veni turiști în Caraș-Severin și vor rămâne mai multe zile, iar dacă este zăpadă se vor da cu schiurile. Spitalul de la Marila a fost un spital TBC și era pentru vremea respectivă ceea ce se putea face pentru acei bolnavi. Acum nu se mai moare de TBC. Care va fi specializarea acestui spital acum?! Ar trebui să existe o notă de fundamentare, un raport de necesitate asumat de specialiști care să spună pentru ce specializare ar putea fi făcut, nu să ne luăm după ce își imaginează Romeo Dunca.”
Revenind la un ton mai serios, Silviu Hurduzeu ridică o problemă cu adevărat importantă pentru sistemul public de sănătate din Caraș-Severin. „Este o contradicție, renunți la cele trei staționare din Reșița, care deservesc aproape jumătate din județ, spitale de care este nevoie, unde sunt angajați, unde există un circuit financiar, pentru a moderniza un sanatoriu fără a ști exact ce destinație are și fără a ști după aceea cine va susține acest sanatoriu.”, a comentat parlamentarul.
Reabilitarea Sanatoriului Marila are șanse infime, este de părere Hurduzeu, astăzi fiind multe alte unități spitalicești, mult mai importante, care necesită investiții majore. „Am văzut și eu declarația amuzantă a președintelui Consiliului Județean, cum că a reușit în trei zile ce nu au reușit alții în 30 de ani. Marea reușită a fost să strângă Consiliul Local Oravița, după a treia încercare, unii votând de pe plajă, online, și să dea un proiect de hotărâre prin care cedează spitalul de la Marila Companiei Naționale de Investiții!”, a conchis Hurduzeu.
CITEȘTE ȘI: