Românu amână alegerile pentru Primăria Anina! Dar le-ar putea chiar și anula!

Orașul Anina a rămas doar scriptic fără edil-șef după ordinul emis de prefectul Cristian Gâfu privind încetarea înainte de termen a mandatului lui Gheorghe Românu, ca urmare a sentinței definitive dată de instanța supremă prin care a confirmat decizia de incompatibilitate a Agenției Naționale de Integritate!

Gheorghe Românu a fost găsit în stare de incompatibilitate în martie 2016 de către inspectorii de integritate după ce aceștia au constatat că, „în perioada 20 iunie 2012 – 03 iulie 2014, a deținut simultan funcțiile de primar şi membru în Consiliul de Administrație al Liceului „Mathias Hammer” Anina”. A atacat decizia în instanță și, la scurt timp, a câștigat al doilea mandat. În acest interval a primit prima sentință a instanței în procesul în care contestat decizia ANI. Potrivit soluției Curții de Apel Timișoara, urma să-și piardă funcția. A avut însă cale de atac, la care a și apelat. Decizia a venit în luna martie, de la Înalta Curte de Casație și Justiție. De data aceasta, una definitivă. Una care confirmă starea de incompatibilitate. Sentința l-a prins pe Gheorghe Românu la începutul celui de-al treilea mandat de primar, câștigat la alegerile din 27 septembrie. Decizia instanței l-a obligat pe prefectul de Caraș-Severin să emită ordinul de încetare a mandatului primarului Românu. Autoritatea Electorală Permanentă nu a inclus însă orașul Anina pe lista localităților în care, în 27 iunie, se organizează alegeri pentru ocuparea funcției de primar, listă pe care se află 30 de localități, între care cinci orașe, unul fiind din Caraș-Severin: Bocșa.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Absența Aninei din acest scrutin ar putea avea legătură cu încercarea lui Românu de a-și păstra funcția. Liberalul a contestat deja în instanță ordinul prefectului Gâfu și, cel mai probabil, Autoritatea Electorală Permanentă va aștepta decizia instanței. Românu se leagă de faptul că starea lui de incompatibilitate a încetat de mult, încă din timpul primului mandat. Cu alte cuvinte, nu ar exista motive să fie tras la răspundere acum, când starea de fapt e cu totul alta. Dacă ar fi fost să-i înceteze mandatul, atunci ar fi trebuit să se întâmple asta cu primul dintre ele, nu cu cel de-al treilea, abia câștigat! Astfel, cine va fi primarul Aninei în cei mai bine de trei ani rămași din actuala legislatură ar putea fi stabilit nu la secțiile de votare, ci în sala de judecată!

banner maxagro