Ordine în evidențe! Bani pentru construirea bazei de date urbane

Primăria Lugoj alocă sume importante pentru constituirea bazei de date urbane, care va pune ordine în evidențe și va trece în registrul online tot ceea ce ține de domeniul imobiliar din oraș. Până acum, de pildă, Lugojul nu a avut un registru electronic al numerelor stradale.

Pentru a ușura munca administrației locale, fondurile au mers pe trei direcții principale, și anume: dotarea Biroului de Cadastru, RENNS (Registrul Electronic Național al Numerelor Stradale) și GIS (Sistemul Informațional Geografic).

„Am alocat o sumă considerabilă, de 250.000 de lei, pentru dotarea Biroului de Cadastru. Este foarte important pentru noi, ca administrație, să avem o evidență clară a tuturor proprietăților imobiliare, să putem lucra ușor cu aceste evidențe, să putem genera planuri și sprijini cetățenii, atunci când au nevoie pentru autorizația de construcție sau pentru alte destinații, în baza noastră de date.”, a anunțat primarul Claudiu Buciu.

leader board 728 x 90 px

S-au alocat, de asemenea, bani pentru Registrul Electronic Național al Numerelor Stradale, în sumă totală de 181.000 de lei. Primăria Municipiului Lugoj nu are așa ceva în prezent și este absolut necesar pentru evidența imobilelor din municipiu. RENNS asigură înregistrarea unică a fiecărei adrese administrative și furnizează utilizatorilor un cod unic al adresei (CUA). Datele din RENNS sunt publice, iar serviciile de căutare și vizualizare sunt gratuite. Avantajele sunt actualizarea numelor de străzi, a traseelor, în condițiile în care au fost raportate, de exemplu, cazuri de probleme la ambulanțe, care nu au găsit adresele etc.

La fel, s-au alocat bani (45.750 de lei) pentru crearea unui GIS. Acesta este un soft pentru înregistrarea, descrierea și gestiunea cadastrelor proprietăților din municipiul Lugoj. GIS-ul (Sistem Informațional Geografic) este cadrul care permite culegerea, gestionarea și analiza acestor date urbane.

300.000 de lei s-au mai alocat de la bugetul local pentru expertize în vederea realizării cărților tehnice ale clădirilor. Nu în ultimul rând, în vederea elaborării unui plan urbanistic general (PUG) actualizat și complet al municipiului Lugoj, s-a alocat importanta sumă de un milion de lei.