Românii sunt tot mai departe de tradiție. De bunăvoie sau siliți de ocoalele silvice?

Cu sau fără conuri, semeț sau sfrijit, tăiat din pădure sau plantat într-un ghiveci frumos ornamentat, cu miros natural sau fără aromă de pădure, creat de natură sau din materiale reciclabile, bradul de Crăciun rămâne piesa de rezistență din fiecare casă în perioada sărbătorilor de iarnă.

Din păcate, în acest an, brazii din Caransebeș au dispărut cu desăvârșire. Deși mai sunt două zile până la Crăciun și, conform tradiției, ar trebui împodobiți astăzi sau în Ajunul Crăciunului, în municipiul de pe Timiș și Sebeș nu se găsește niciun brad de vânzare. În Piața Gugulanilor nu s-a anunțat niciun vânzător de brazi, probabil din cauza documentelor justificative. De asemenea, Ocolul Silvic din Păltiniș nu a scos la vânzare brazi, singurele ocoale „active” din județ sunt cele din Teregova și Anina, astfel că gugulanii nu prea au de ales. Și-ar fi putut achiziționa brazi la ghiveci, brazi tăiați sau artificiali, însă din marketuri din Reșița sau Timișoara, ceea ce probabil s-a și întâmplat cu cei mai gospodari dintre caransebeșeni.

În timp ce pentru un brad natural clasic doritorii pot scoate din buzunar între 30 și 250 de lei, în funcție de comerciant și de calitatea și înălțimea produsului, pentru un brad natural vândut în ghiveci prețul pornește de la 150 de lei, iar comercianții spun că se vinde bine produsul, mai bine decât în alți ani. Interesante sunt și ofertele retailerilor care oferă o sumă de bani pentru cei care aduc brazii înapoi în ianuarie.

Tradiția spune că pomul de Crăciun se împodobește în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie. Un înger sau o stea poate fi pusă în vârful pomului, reprezentând îngerii sau steaua de la Betleem.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/