Românii din străinătate se pot înscrie la examenul de Bacalaureat

Bacalaureat paralel pentru românii din străinătate, după ce a fost modificată Legea Educației. Nu se știe încă din ce materii va fi dat examenul, detaliile fiind lăsate la latitudinea Ministerului Educației.

În Monitorul Oficial a fost publicată luni, 3 decembrie, Legea nr. 289 din 29 noiembrie 2018 care introduce un „bacalaureat pentru românii de pretutindeni”. Noua lege modifică articolul 11 din legea educației nr. 1/2011. În Monitor a fost publicat și Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis pentru promulgarea noii legi.

Articolul 11 din Legea Educației Naționale are următorul cuprins:

Art. 11. – (1) „Guvernul sprijină învățământul în limba română în țările în care trăiesc cetățeni de etnie română, cetățeni români cu domiciliul în acele state sau minorități vorbitoare de limba română, oricare ar fi denumirea acestora, cu respectarea legislației statului respectiv. De asemenea, Guvernul poate sprijini înființarea de unități școlare, cu predare în limba română, în conformitate cu legislația statului respectiv. (2) Ministerul Educației Naționale poate organiza, anual, un examen de bacalaureat pentru românii de pretutindeni. Absolvenții de liceu care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) pot să fie înscriși la examenul de bacalaureat în România. (3) Lista probelor, conținutul programelor, calendarul, metodologia, precum și modul de organizare și desfășurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educației Naționale, printr-o metodologie specifică. (4) Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Institutul Limbii Române, poate organiza unități de învățământ cu predare în limba română pe lângă oficiile diplomatice și instituțiile culturale ale României în străinătate, poate susține lectorate în universități din străinătate, precum și cursuri de limbă, cultură și civilizație românească. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.”

Legea a fost inițiată de fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop. Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv propunerii lui Pop, dar a sesizat o serie de probleme, care rămân valide și după aprobarea proiectului de lege, având în vedere că norma ar putea fi interpretată ca având caracter discriminatoriu în raport cu elevii din România ce urmează să susțină Bacalaureatul, informează www.edupedu.ro.