Guvernul nu are bani pentru minime investiții în școli, care ar fi ușurat ghiozdanul elevilor. Senatorul Vela, revoltat!

Legea Educației s-a modificat, însă nu și cu amendamentul liberalilor, inspirat din școlile europene, spre dezamăgirea secretarului Senatului, Marcel Vela, care le-a bătut obrazul guvernanților că nu le pasă de sănătatea copiilor.

Propunerea, inițiată de Partidul Național Liberal, prevedea ca în școli să existe dulapuri sau spații de depozitare în care elevii să-și poată lăsa rechizite, caiete, cărți sau echipament sportiv, astfel încât ghiozdanele lor să nu mai fie așa grele.


„Din punct de vedere medical, un copil care merge în mod repetat cu un ghiozdan mai mare de 10% din greutatea corpului, va suferi de boli ale coloanei vertebrale și dereglări ale sistemului osos. Explicațiile științifice prezentate de la microfonul Senatului de către senatorul liberal, academicianul profesor în medicină Leon Dănăila, apelul la logică și înțelegere făcut de mine și de alți colegi din opoziție nu au reușit să convingă majoritatea PSD-ALDE-UDMR să voteze această reglementare legislativă. Motivele că ar avea impact bugetar pentru Guvernul Dăncilă ori că nu există locuri unde să fie amplasate dulapurile, au fost iresponsabile și puerile”, a menționat Marcel Vela, după ce propunerea legislativă a fost respinsă de coaliția de guvernare.

Comentariile pe pagina de Facebook a senatorului nu au întârziat să apară, mulți dintre părinții care au postat comentarii fiind de acord cu Marcel Vela.

„Am o fetiță de 11 ani și în fiecare zi cineva din familie trebuie să o ducă și să o aducă de la școala, pentru că pur și simplu uneori ghiozdanul ei depășește 8 kg, ea având 30 de kg, este inuman”, „Proiectele sănătoase pentru România sunt respinse fără temei! Generațiile viitorului nu prezintă interes pentru guvernanți, cât cinism!”, sunt doar două din comentariile postate pe pagina de Facebook a liberalului de Caraș-Severin.

Ca soluții, liberalii au propus dulăpioare pe coridoarele școlii sau cărți tipărite pentru două semestre, pentru ca la finalul școlii, copiii să nu mai fie nevoiți să care în spate și materia de la începutul anului, un viitor în care elevii să înjumătățească manualele, reducând greutatea din ghiozdan, însă, deși Vela i-a îndemnat pe cei de la guvernare să voteze pentru copiii lor și nu politic, raportul a fost respins.