Temperaturile de peste 20 de grade sunt cele pe care le preferă majoritatea românilor atunci când vine vorba despre confortul termic din dormitor.
Conform unui sondaj realizat de E.ON şi Kantar EMNID la nivel european, atunci când vine vorba de temperatura ideală pentru un somn profund, românii îşi manifestă în cea mai mare măsură preferinţa pentru o cameră de dormit călduroasă. Nu mai puţin de 94 procente dintre cei chestionaţi recunosc că dorm cel mai bine la temperaturi de 20 °C sau peste.
Un dormitor călduros este preferat şi de unguri şi turci, spre deosebire de germani şi englezi cărora le plac temperaturi mult mai scăzute în încăperile de dormit, respectiv mai puţin de 20 °C şi chiar 15 °C. Sondajul realizat de E.ON şi Kantar EMNID la nivel european, relevă faptul că între vestul şi estul Europei există diferenţe de câteva grade Celsius, în plus sau în minus, când vine vorba de mercurul termometrelor din încăperile de dormit.
Şi în Ungaria sau Turcia un nivel ridicat al căldurii în dormitor este destul de apreciat, 82 procente dintre unguri şi 76 procente dintre turci preferând să doarmă la temperaturi de cel puţin 20 °C. Cu toate acestea, o privire spre vest dezvăluie cât de diferite sunt obiceiurile europenilor în această privinţă: deși această vară toridă nu a permis întotdeauna să fie asigurată o temperatură ambientală optimă în locuințe, germanilor și francezilor le place ca încăperile lor de dormit să fie mult mai răcoroase. Un total de 66 de procente dintre respondenţii din Franţa şi 65 de procente dintre cei din Germania preferă să se odihnească în încăperi cu o temperatură mai mică de 20 °C.
Dormitoarele cu adevărat reci, cu temperaturi de 15 °C e sau mai puțin, se găsesc în Marea Britanie, unde aproape un sfert dintre respondenți, 22 procente, preferă o temperatură mai degrabă arctică decât una văratică. Și în Germania, 15% dintre germani mărturisesc că preferă să doarmă la temperaturi sub 15 grade. Prin comparație, doar 1 procent dintre români se simt confortabili cu o astfel de temperatură în dormitor, iar doar 6% din totalul celor care au răspuns ar alege să doarmă într-o încăpere cu o temperatură mai mică de 20 °C.
Rezultatele fac parte din studiul „Trăind în Europa, 2018”, în cadrul căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.