România stă mai prost la carnea de porc decât se estima

Carne de porc în măcelărie.

România stă, de fapt, și mai prost la carnea de porc decât se estima: din 9 milioane de porci consumați anual, 7 milioane vin din import.

Românii mănâncă anual 9 milioane de porci – 720.000 de tone de carne – în echiva­lent porci. Din aceştia, 6 milioane de porci vin din afara ţării sub formă de carcasă – peste 350.000 de tone în 2022 – în echivalent porci. Însă din străinătate nu vine doar carcasă, ci şi purcei. Adică încă 1 milion din purceii îngrăşaţi în fermele comerciale din România sunt aduşi din străinătate. Astfel, din 9 milioane de porci consumaţi în Româ­nia, 7 milioane sunt din import, ceea ce re­prezintă 77% din consum, conform Ziarului Financiar.

publicitate online in ziar Express de Banat

Aventura celor 1 milion de purcei care se nasc în vestul Europei şi străbat două, trei luni mai târziu un drum de mii de kilometri până în România costă circa 60 de milioane de euro anual, arată da­tele INS oferite la soli­citarea ZF. Această gaură din comerţul exterior agro-alimen­tar este cauzată de lipsa maternităţilor de pe plan local, investiţii necesare şi urgente, consideră Marius Gavrea, expert pe zona de agrobusiness în cadrul ING Bank România.

„E nevoie să direcţionăm bani, granturi, garanţii şi fonduri europene în maternităţile de animale, în special de porci. În acest moment importăm purcei pentru îngrăşare şi abatorizare. Importăm peste 1 milioane de purcei pe an. Creşterea purcelului în sine este un business care are o valoare adăugată foarte mare, dar care ne lipseşte”, a spus Marius Gavrea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Astfel, pe lângă deficitul pe carne de porc care se apropie de 1 miliard de euro ca urmare a scăderii efectivului de porcine cu 35% în ultimul deceniu, România importă peste 70% din porcii îngrăşaţi în fermele comerciale, pentru care plăteşte anual aproape 60 de milioane de euro, conform datelor INS. Practic, nu doar industria procesatoare produce deficit, ci şi fermierii care cresc porci.

„Importăm purcelul de 25 kg, cam de două, trei luni, după care îl îngrăşăm în Ro­mâ­nia, iar asta e un fel de «lohn», dacă avem doar îngrăşătoria, nu şi un flux integrat. Avem nevoie de maternităţi de scrofiţe în care să se nască purcei, în loc să îl importăm purcelul cu 40 până la 80 euro şi apoi să vin­dem porcul îngrăşat la 100 kg cu 1,5 euro/kg de carne.”, a mai spus Marius Gavrea.

În 2022, România a importat 974.000 de animale domestice din specia porcine, cu o greutate mai mică de 50 kg, şi peste 47.000 de animale vii din specia porcine, cu o greutate mai mică de 50 kg, potrivit datelor de la INS. Aceşti purcei, peste 1 milion la număr, cân­tăresc în medie 28 kg şi au costat 59,5 mili­oane de euro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/