Programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă nu dă roade la noi în țară. Din cele cinci țări europene care fac parte din acest program, România ocupă ultimul loc, cu un număr de doar 500 de ucenici formați într-un an, la nivel național. La Timișoara a avut loc un eveniment cu scopul de a promova ucenicia și de a căuta soluții în ceea ce privește această situație. La întâlnire a fost prezent și Michele Arzoni, reprezentant al asociației de formare profesională European Academy.
Persoanele cu studii primare pot obține calificare dacă urmează programele de formare prin ucenicie la locul de muncă. Potrivit noilor reglementări, tinerii care au peste 16 ani pot dobândi competențe profesionale și un loc de muncă cu o durată între șase luni și trei ani, angajatorul asigurând condițiile necesare pregătirii teoretice și practice. Din acest program fac parte șapte parteneri din cinci țări europene: România, Malta, Germania, Grecia și Italia.
„Starea actuală a uceniciei în România nu este una foarte bună. Rata de utilizare a acestui program este foarte scăzută, cea mai scăzută din țările partenere. Într-un an în România sunt formați 500 de ucenici la nivel național”, a spus Michele Arzoni.
La dezbatere au participat și reprezentanți ai AJOFM Timiş, care au explicat de ce lucrurile nu sunt tocmai roz la noi în țară. Legislația îngreunează procesul, iar pentru firme este dificil de pus în practică acest program chiar dacă angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de 2.250 lei pe lună pe toată perioada programului.
„Angajatorul care dorește să facă o formare prin ucenicie, înainte de porni la drum să îi facă contractul de ucenicie, trebuie să meargă să găsească un furnizor de formare profesională prin secretariatul de formare profesională de la AJPIS (Agenția de Prestații Sociale). Să îl găsească pe domeniul ocupației respective. Aici e problema! Și acel furnizor de formare profesională trebuie să stea aproape lângă coordonator tot timpul să îl monitorizeze să țină ore”, a spus Ion Popa, reprezentant AJOFM Timiş.
Reprezentanții AJOFM mai spun că cea mai mare problemă este legată de obligativitatea semnării contractului cu furnizorul de formare profesională. „Problema cea mai grea este să faci contractul cu furnizorul de formare profesională și să știm că acel furnizor stă un an de zile sau doi pe piață dacă nu dispare. Problema era mult mai simplă dacă angajatorii primeau, pe lângă cei 2.250 de lei, și suma de autorizare să devină ei furnizori de formare. Atunci, altfel ar fi gândit angajatorul. Dar așa, să închei un contract de ucenicie cu un furnizor de formare profesională pe o singură persoană, să stai un an de zile după el, să îl monitorizezi, nici nu vor să audă multinaționalele!”, a mai spus Ion Popa.
Deși la nivel național sunt multe locuri de muncă și mulți șomeri, în unele județe a fost depusă doar o singură cerere de intrare în acest program.
Sursă foto: radiocluj.ro