Peste treizeci de elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 7 Reşiţa, însoţiţi de cadrele didactice Violeta Groza şi Cristina Ardeleanu, au participat recent la o excursie de studiu în nordul ţării, în Maramureş.
Debutul vacanței a fost un bun prilej pentru o drumeție inedită în mai multe zone din țară. Excursia a urmărit vizitarea unor obiective turistice de importanţă naţională, copiii având ocazia să cunoască aspecte legate de realitatea trecută şi prezentă a României. Lecţia de istorie a demarat la Alba Iulia, cu o trecere în revistă a evoluţiei societăţii româneşti realizată în Muzeul Unirii, şi a continuat la Catedrala Reîntregirii, în faţa căreia se află bustul Regelui Ferdinand şi cel al Reginei Maria. O altă lecţie a avut loc la Carei, la Monumentul Ostaşului Român, unde elevii au aflat că acest complex monumental, foarte cunoscut, de altfel, din manualele de istorie, a fost ridicat în cinstea eroilor care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă, pentru a elibera ultima bucată de pământ românesc în al Doilea Război Mondial şi care a avut loc în data de 25 octombrie 1944.
Tot despre istorie, însă de data aceasta una recentă şi cutremurătoare, au aflat copiii reşiţeni la Memorialul Durerii din Sighetul Marmaţiei. Vechea închisoare comunistă a fost transformată într-un impresionant muzeu, în celulele căruia au fost amenajate spaţii de expoziţie care surprind aspecte variate ale regimului communist.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157658494659173″]
Nu doar istoria a fost domeniul atins de copii în cadrul excursiei. Turiştii reşiţeni au făcut o călătorie printre stele, constelaţii şi galaxii la Planetariul din Baia Mare. Au admirat reptile vii în cadrul unei expoziţii din Alba Iulia şi au aflat curiozităţi despre modul lor de viaţă. Au aflat experienţe de viaţă exprimate succint pe crucile având culoarea Albastrului de Săpânţa din Cimitirul Vesel şi au primit sfaturi de la măicuţele de la Mănăstirea Bârsana. Au vizitat, de asemenea, una dintre cele mai frumoase grădini botanice din Europa, Grădina „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca. Au admirat aici plante specifice tuturor zonelor din România, dar şi plantele tropicale, prezentate în cele trei sere. Castelul de apă are şi o scară de acces până în vârf, pe care copiii au urcat pentru a admira panorama Grădinii şi a întregului oraş.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157660794713272″]
„Foarte importantă a fost cunoaşterea tradiţiilor şi a portului maramureşean, a modului de viaţă în trecut şi în prezent, a meşteşugurilor tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie. Astfel, printre obiectivele vizitate s-au aflat şi Muzeul Satului Maramureşean şi Muzeul sculptorului Toader Bârsan, cel care are renumele de cel mai bun meșter cioplitor al satului. Este recunoscut peste mări și țări, lucrările lui ajungând în multe ţări europene, dar şi peste ocean. Pe lângă obiectele de lemn din muzeu şi din atelierul său, cele mai importante lucrări rămân troițele și porțile cioplite din lemn de stejar. Maramureşul este o zonă care te atrage printr-o natură fantastică, iar toamna a contribuit și ea la frumuseţea peisajelor. Călătoria, care a marcat începutul vacanţei de toamnă, a venit în completarea excursiilor pe care elevii Şcolii 7 le-au organizat în locuri de poveste ale ţării în care fiecare dintre noi ar trebui să ajungem”, a declarat prof. coordonator Cristina Ardeleanu pentru Express de Banat.
[…] Debutul vacanței a fost un bun prilej pentru o drumeție inedită în mai multe zone din țară. Excursia a urmărit vizitarea unor obiective turistice de importanţă naţională, copiii având ocazia cunoască aspecte legate de realitatea trecută şi prezentă a României. Lecţia de istorie a demarat la Alba Iulia, cu o trecere în revistă a evoluţiei societăţii româneşti realizată în Muzeul Unirii, şi a continuat la Sursă știre […]