DIRECȚIA SILVICĂ susține în continuare că în Caraș-Severin nu se taie masă lemnoasă!

Instituția care gestionează pădurile din Caraș-Severin ține să facă unele precizări cu privire la unul dintre articolele publicate recent în ziarul online Express de Banat. Conducerea instituției admite declarația șefului Romsilva, Adam Crăciunescu, dar situația nu poate fi generalizată. Cel puțin asta susțin oficialii Direcției Silvice. 

Drept la replică la articolul redactat de Oana Bejenariu și publicat în 3.11.2015

„Fotografii din satelit arată jaful din pădurile județului Caraș-Severin!”

 Citat EXPRESS DE BANAT

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a admis într-un interviu acordat recent că în Caraș-Severin se taie de patru ori mai mult lemn decât limita admisă.

„De exemplu, în acest an am descoperit în urma controalelor din Caraș Severin și 100-200 mc de lemn pe un ocol silvic, când noi avem prevăzut în contractul colectiv de muncă măsura disponibilizării pentru o cantitate mai mare de 50 de mc de lemn.”

 

Replică – Direcţia Silvică Caraş-Severin

Conform Contractului Colectiv de Munca, Art. 105, angajatorul poate dispune desfacerea disciplinara a contractului individual de munca, atunci cand  padurarul  inregistreaza  pagube  nejustificate  mai mari  de 20  mc material lemnos  imputabil  la 0 inspectie  sau  mai  mari  de 50 de mc  imputabili pe an.

Este adevarat faptul ca la Ocolul Silvic Bocsa Romana, la care face referire domnul director general Adam Craciunescu, au fost identificate pagube nejustificate in anumite cantoane silvice, insumand inte 100 si 200 mc, ceea ce intr-adevar depaseste chiar de patru ori limita prevazuta de contractual colectiv de munca. Acest context nu vă permite insa sa interpretati, generalizand incorect, faptul ca in Caras-Severin se taie de patru ori mai mult decat limita admisa.

 

Citat EXPRESS DE BANAT

 „Dezastru în păduri

Până ca oficialii Romsilva să semnaleze problemele, câteva poze făcute din satelit șochează cu modul în care arată parcurile naționale din Caraș-Severin. Deși acestea ar putea fi o adevărată sursă de bogăție pe linie de turism, așa cum se întâmplă în țările civilizate, până când oficialii Romsilva se trezesc să ia măsuri, vizitatorii vor admira drama pădurilor doborâte la pământ.

Zone lăsate complet fără pădure sunt oripilante în Google Earth, iar pozele făcute din satelit sunt din 2014. De atunci au mai fost doborâți câțiva arbori. Situația este dezastruoasă în Munții Țarcu, dar și în Parcul Național Domogled.

De altfel, o filmare realizată în urmă cinci zile în Situl Natura 2000 Munții Țarcu demonstrează faptul că lucrurile nu s-au schimbat deloc. Sunt exact la fel!”

Replică – Direcţia Silvică Caraş-Severin

Obiectivele complexe ale activităţii de exploatare a pădurilor impun cunoaşterea detaliată a modului de desfăşurare a acestui proces de producţie, astfel încât rezultatele obţinute să corespundă scopului urmărit.

Sarcina silviculturii este de a asigura regenerarea, ingrijirea si conducerea arboretelor (in inteles mai larg – a padurii). Principalul mijloc de acţiune prin care se poate înfăptui această sarcină este reglarea numărului de arbori, în spaţiu şi timp, ţinând seama de criteriile ecologice, genetice şi economice, folosind mijloace tehnice adecvate. Astfel, pentru regenerarea pe cale naturală a pădurii, prin alegerea şi extragerea arborilor într-un anumit fel pe suprafaţă şi într-o anumită succesiune în timp, se asigură condiţiile necesare pentru formarea şi dezvoltarea noului arboret.

În acest sens, suprafeţele recent exploatate şi arboretele tinere surprinse în imaginile prezentate, sunt rezutatul aplicării principiilor silviculturale în concordanţă cu prevederile amenajamentelor silvice aprobate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.

 

DIRECTOR

 ING. STANESCU STEFAN

Comments

 1. doareu says:

  Jeg de oameni,jeg de tara !
  Bata-i Dumnezeu de oameni de rahat,cum sa zici asa ceva cand vezi pe zi ce trece cum dispar zone mari de padure?
  Merg destul de des si vad cum se schimba peisajul superb intr-unul desertic in urma caruia au ramas cioturi, ma intreb ce mai taie aceste jeguri dupa terminarea lemnului ? IDIOTII !!!

  De anul trecut se taie lemne si seara dupa ora 20:00 treceau cu tafurile pline, groase de 1metru diametru, vai de tara asta !!!

 2. nasu says:

  Omul asta nici nu stie ce vorbeste, ce naiba el sta cu capul intr-0 punga, cand vezi defrisari si sunt dealuri intregi RASE, ne spune ca totul se face spre binele padurii si pe deasupra este si legal. Rusine om cu functie. Ce vei face daca o sa dai cu subsemnatul? Chiar in directia matale se fura …ca in codru! Toate ocoalele au avut audit anual si nu s-a descoperit nimic?!?! Cum s-a auditat pe un pastrav si o masina de lemn?!?!

 3. nasu says:

  Asa fac si cu cei care cntroleaza fac un text frumos, fabrica ceva documente si gata totul e in regula!

 4. Gigi says:

  EU ZIC SA MAI ASTEPTAM PUTIN SA TAIE TOATA PADUREA SI DUPA ACEEA SA IESIM IN STRADA LA REVOLTA CU MASTILE DE OXIGEN PE BOT…BINE CA IES IN STRADA “TINERII” SI “FRUMOSI” SA DEA JOS UN PRIMAR SI UN PRIM MINISTRU SI UITA CA AU NEVOIE DE OXIGEN MAI MULT DECAT UN PRIM MINISTRU. BAGAMIASH…CEA MAI PROASTA GENERATIE PE CARE A AVUT-O ROMANIA VREODATA…PS. PENALII SILVICI SA SE APUCE DE ALTCEVA PT CA URMEAZA O SCHIMBARE…SI NU MA REFER AICI LA CEA CERUTA DE TINERI DIN STRADA 😉

 5. cioaca vs elodia says:

  1. Craciunescu(fost director directia silvica timis, fost presedinte PSD timis,prof universitar USAMVBT) e unealta lu Ilie Sarbu(socru lu ponta, senator psd timis). L-am si auzit de vreo cateva ori pe craciunescu vorbind la tel cu sarbu legat de funtia de director la romsilva si ca fac ei sa fie bine.
  2. Stanescu(director direcia silvica caras) si Rotaru(fost director ocolul silvic bocsa montana,director tehnic directia silvica caras) sunt membri PSD, au fost pusi in functie de Craciunescu cu scopul de a aduna bani pt a il recompensa pe Sarbu pt functia de director romsilva oferita. astia de la directia silvica caras, si-au pus oameni la fiecare ocol silvic cu scopul de a inchide ochii la toti taietorii de lemne ilegali din judet, de la care colecteaza banii la sfarsitul ficarei luni. fiecare implicat isi opreste partea de bani, de la: taietorii de lemne, padurari, sefi de district, ingineri, sefi de ocoale, cei 3 directori de la directia silvica, directorul romsilva, senatorul sarbu, campaniile PSD. daca era alt partid la conducere structura mafiota ramanea aceasi, numa numele furaciosilor erau altele.

 6. popescu says:

  fratilor astia de la directia silvica sunt niste indivizii cu tupeu ordinar , cum sa sustii ca nu se taie si jefuiesc padurile cand zilnic se taie din paduri lemne .se transporta cu tirurile, cu camionetele cu carutele si padurarii impart banii cu hotii si borfasii, politia doarme in post pana la ora 16,apoi seara trec banditii cu leme .hotii de padurari marcheaza cateva lemne si apoi incepe jaful ca taierile ilegale, sunt taiate padurile private ale oamenilor si nimeni nu face nimic . vine inspectorul care ar trebui sa impute sutele de cioate si bea si chefuieste cu padurarul isi ia dreptul si pleaca . cat mai poate fi tolerate lipsa de autoritate a institutiilor statului.cretinii astia nu vad ca distrugerea padurilor ne duce la seceta cumplita, la desertizarea tarii.ar trebui ca DNA sa se ocupe de acesti borfasi ordinari care s-au coalizat ca mafiotii, padurari ,inspectori ,politisti , conducatori de Romsilva si grabngurii de la capital.