Remdesivir, antiviralul folosit pentru pacienții care dezvoltă forme severe de COVID-19, nu va fi produs în România, în următorii doi ani. Motivul a fost explicat de ministrul Sănătății, prezent la Timișoara, în cursul zilei de joi.
Nelu Tătaru a fost întrebat de ce statul român nu a făcut demersuri pentru a obține licența necesară în producția de Remdesivir, așa cum s-a întâmplat în Ungaria. Oficialii din țara vecină au anunțat, în urmă cu câteva zile, că a început să producă singurul medicament devenit, în urma studiilor clinice, eficient în cazul bolnavilor de COVID-19. Producătorii români de medicamente au nevoie de o linie specială de producție, care în acest moment nu există.
„Noi avem această discuție încă din vară, avem fabrica de antibiotice la care am avut această discuție. Nu are linie tehnologică și ne-ar trebui o perioadă destul de lungă să putem produce acest produs. Am avut o discuție la nivelul Guvernului cu toți producătorii de medicamente români și cu capital mixt care au solicitat facilități și noi am pus la dispoziție facilități pentru a-și retehnologiza liniile și pentru a avea anumite beneficii fiscale în condițiile în care fac acest lucru.”, a declarat Nelu Tătaru, la Timișoara.
Întrebat când se va putea produce totuși acest medicament și în țara noastră, ministrul a spus că „din ce am discutat cu producătorii de medicamente anul acesta și anul viitor nu vom produce. Trebuie o linie tehnologică, este o linie specială pentru produsul Remdesivir, plus patentul. Tine de producători și producătorii noștri au o linie tehnologică și producție pentru un anumit produs”.
Din iulie până în septembrie, România a primit donații de la Comisia Europeană de aproape 12.000 de doze de Remdesivir, iar pentru luna octombrie a fost încheiat un alt contract, tot pentru 12.000 de doze. Medicamentele vor fi trimise spre spitalele aflate în liniile I și II.