România, la un pas de o nouă epidemie? În Caraș-Severin se militează pentru vaccinare

Cazurile de gripă confirmate în România se înmulțesc rapid. Așa se face că sute de persoane s-au îmbolnăvit, iar 17 și-au pierdut viața în acest sezon. Un caz de îmbolnăvire a fost confirmat și în Caraș-Severin. Ce spun medicii și autoritățile din județ? 

Deși au apărut ceva mai târziu decât în anii trecuți, îmbolnăvirile cu gripă par să se înmulțească rapid în România. Ba mai mult, numărul deceselor provocate de virusul gripal a ajuns la 17 în acest sezon. Dacă rujeola ne-a dat mari bătăi de cap, gripa este, deocamdată, mai blândă în Caraș-Severin. Până acum a fost anunțat un singur caz de îmbolnăvire cu gripă în județ, fiind vorba despre un bărbat de 47 de ani din Reșița.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, Dan Miloș, spune ferm că vaccinarea trebuie făcută, în special în cazul persoanelor încadrate în grupele de risc. „Vaccinarea antigripală pentru grupele de risc trebuie să fie realizată. Și aici mă refer la persoanele vârstnice, la copii, la cadrele medicale care lucrează în spitale, în serviciile de ambulanță, pe Neonatologie, da. Trebuie făcută vaccinarea antigripală. Avem doze suficiente și pe partea de vaccinare antigripală”, a declarat directorul DSP într-un interviu pentru Express de Banat.

Daniel Popovici, medic de familie la Reșița, se arată și el pro vaccinare, aceasta fiind singura cale de creștere a imunității. „Toată lumea cere acum preparate pentru a stimula imunitatea. Singurul lucru care stimulează imunitatea este vaccinarea. Restul preparatelor din farmacii sau din farmacii naturiste sunt suplimente alimentare care n-au nimic cu imunitatea”, ne-a declarat Daniel Popovici într-un interviu live pe pagina noastră de Facebook.

Ministerul Sănătății a transmis că deocamdată România nu se confruntă cu o epidemie de gripă, însă recomandă persoanelor din grupa de risc să se vaccineze. Același îndemn se adresează însă tuturor românilor. „Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadrează în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare. Vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadrează în niciuna din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei”, anunță ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

CITEȘTE ȘI: Primul caz de gripă în Caraș-Severin! „Situația nu este îngrijorătoare”