O serie de oficialități locale, județene și naționale au asistat luni, 30 septembrie la ridicarea stâlpului 131 de pe traseul liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.
Acțiunea a fost organizată de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. în cadrul unei vizite de lucru pe șantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV, componentă a trecerii la 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, care face parte din proiectul de închidere a Inelului de 400 kV al României, în zona de Vest și Sud-Vest.
La eveniment au participat, alături de conducerea executivă și neexecutivă a Companiei, Ministerul Economiei, reprezentat de secretarul de stat Bogdan Constantin Andronic, reprezentanți ai Consiliului Județean Caraș-Severin și ai primăriilor din zonă, precum și cei ai companiilor contractuale și colaboratoare.
Obiectivul de investiții aduce o contribuție semnificativă la creșterea performanțelor rețelei, dar și la creșterea capacității de racordare la rețea atât pentru consumatori noi de energie care doresc să-și dezvolte activitățile în zona de Vest și de Sud-Vest, cât și pentru racordarea de surse de producere a energiei electrice, în special a celor regenerabile. Realizarea acestui obiectiv de investiții, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița și interconexiunea cu Serbia prin Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița – Pancevo, va conduce la o creștere semnificativă de până la 500 MW atât a capacității de preluare de noi consumatori, de surse noi de producere a energiei electrice, cât și a capacității de transport transfrontalier. Aceste capacități vor crește până la 1.000 MW, la finalizarea întregului Ax Banat Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad.
„Inelul de 400 KV al României contribuie la integrarea pieței de energie electrică autohtonă în ceea ce numim piața europeană a energiei electrice”, a declarat Bogdan Constantin Andronic, secretar de stat în Ministerul Economiei, reprezentant al Guvernului României.
„Având în vedere ritmul mai accelerat al creșterii economice din zona de vest a țării, acest proiect se înscrie în seria celor care vor dezvolta infrastructura necesară sustenabilității și continuării investițiilor în economie. Faptul că această linie electrică aeriană, cu o însemnătate deosebită pentru economia națională, se materializează este meritul zecilor de experți care contribuie la realizarea tuturor obiectivelor de investiții ale Companiei”, a declarat Claudia-Gina Anastase, președinta Directoratului CNTEE Transelectrica SA.