Cu dedicaţie pentru gruparea infracţională „Mike Security”! De la PSD, milioane! De la PDL, probleme!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Firma patronată de Viorel Pistol, afaceristul generos care a împărţit limuzine de zeci de mii de euro în stânga şi-n dreapta, a „păzit” la uşile partidelor mari şi ale baronilor care i-au rezolvat obţinerea unor contracte fabuloase!

Mike Security a început ca o firmă mică, cu câteva mașini și contracte de pază la diverse societăți și instituții. Dar a avut o orientare interesantă! A căutat protecția șefilor din poliție, a celor care verificau și licențiau activitățile firmei, precum și protecția politicienilor care aveau acces la achiziții publice și le puteau asigura contracte de pază serioase.

Facturi fictive la comandă politică!

Politicienii cu funcții înalte de conducere în filialele județene de partid cereau și ei favoruri. Au avut şi ei preţul lor! Cum a fost cazul primarului de Fârliug. Atunci când a avut nevoie de o factură mai mare, pentru a putea acoperi sifonarea unor bani dintr-un proiect european, a apelat la Mike Security pentru o factură fictivă. Judecătorii au anulat un contract fictiv semnat de administratorul din 2007 al Mike Security reţinând că „pentru justificarea sumei de 8.800 lei fără TVA., aferentă activității de la punctul 10 – asigurarea pazei şi securității evenimentului, mențiunea inculpatului în sensul că ar fi fost contractată cu o firmă specializată care a asigurat paza evenimentului, cu 5 persoane pentru 2 zile, inclusiv transportul și masa acestora, nu este reală, întrucât această activitate nu a fost prestată”.

Milioane pe filiera PSD

Dacă politicienii din PDL le-au adus celor de la Mike Security mai multe obligaţii şi probleme, relevant fiind în acest sens şi episodul nunţii Soranei Frunzăverde, când posturile de televiziune centrale au transmis ample relatări despre cum „gorilele de la Mike Security” îl bruschează şi agresează pe jurnalistul Dragoş Boţa, politicienii din PSD au adus companiei bani serioşi. Şi fuziuni! PAD Consult şi alte două firme ale grupului PAD, Miu Guard, dar şi alte firme, au fuzionat rezultând Mike Security Group. Bună afacere! Primul mare contract de pază este la Enel, pentru 7 milioane de euro Mike Security urmând să păzească obiectivele din Banat şi… Constanţa, un alt fief al PSD. A venit 2012, perioadă în care USL era la guvernare, iar Victor Ponta demonstrase şi la CEO că poate sprijini serios Mike Security.

Parc auto de lux

„A fost o vreme când Mike Security Group derula afaceri de sute de miliarde de lei vechi şi îşi permitea să facă achiziţii de lux. La un moment dat, în parcul auto al firmei au parcat un Porsche Cayenne de 57.000 de euro, un Porsche Macan de 47.000 de euro, un Audi A8, a cărui valoare de achiziţie a fost 45.000 de euro, şi un «modest» Audi Q5 de 15.000 de euro”, scriau jurnaliştii de la Gorj Exclusiv. Multe din aceste maşini de lux au ajuns să fie conduse de tot felul de persoane influente. Din Poliţie, Finanţe sau administraţiile publice! Totuşi, în noiembrie anul trecut, Administraţia Finanţelor Publice Caraş-Severin a instituit sechestru pe toate conturile Mike Security, iar în aceeaşi lună a cerut şi intrarea în insolvenţă a firmei. Dar, susţin procurorii, tocmai directorul juridic al Finanţelor a reuşit să intervină şi să oprească executarea firmei, ajungându-se la prejudicii de milioane de lei.

Au păzit şi s-au bucurat de banii Enel

Firma reuşeşte să dea tun după tun. Astfel, după ce la finele lunii octombrie 2012 primea un contract de 6,3 milioane lei de la Enel pentru servicii de pază şi protecţie a sediilor companiei din Bucureşti şi alte 10 judeţe, în luna martie 2013 Mike Security a mai pus mâna pe un mega-contract. De peste 21 milioane lei! Potrivit autorităţii contractante, este vorba despre „servicii de pază şi protecţie, patrulare, monitorizare şi intervenţie, recepţie, mentenanţă la sistemele de securitate şi pentru infrastructurile civile şi industriale aparţinând societăţilor Grupului Enel din România”, locurile de prestare a serviciilor fiind sediile din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea.

Contractul a fost atribuit în două loturi, pe 13 martie, în urma unor negocieri, firmei Mike Security Group SRL, după cum urmează: servicii de pază la sediile Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie Dobrogea, în valoare de 10.443.198 lei, fără TVA, şi servicii de pază la sediile Enel Distribuţie Banat şi Enel Energie Banat, în valoare de 11.172.048 lei, fără TVA. În total, cei de la Mike Security Group vor încasa de la Enel 21.615.246 lei, fără TVA, numai de pe urma ultimelor contracte. Dacă punem la socoteală şi contractul de 6.294.722,28 lei, fără TVA, primit pe 30.10.2012, firma reşiţeană a încasat de la italieni aproape 300 de miliarde de lei vechi, echivalentul a circa 7 milioane de euro. În mai puţin de jumătate de an!

„Toate bune şi frumoase, numai că banii italienilor vin exclusiv de la facturile plătite de români şi ajung la o firmă patronată de o femeie de afaceri judecată pentru deturnare de fonduri şi amendată recent de ITM pentru că foloseşte pentru paza sediilor Enel din judeţul Constanţa bodyguarzi angajaţi la negru sau fără un minim de instructaj”, scria Cristian Anton de la Replica Online. „Replica” a dezvăluit că ITM şi Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul ITM Constanţa au descoperit că Mike Security Group abuza de angajaţii săi, agenţii muncind după un program de genul 24 cu 48 de ore, fără a fi plătiţi pentru orele suplimentare. Mai grav, bodyguarzii de la sediul Enel din Medgidia nu aveau instructajul obligatoriu de lucru şi nici măcar contracte de muncă, oamenii muncind pur şi simplu la negru. „În aceste condiţii, nu este greu de speculat unde şi cum se duc cele 300 de miliarde de la Enel, dacă punem cap la cap antecedentele patroanei de deturnare de fonduri şi practica firmei de a exploata bodyguarzi angajaţi la negru”, mai scrie Anton.

Licitaţie „la vedere”

Probleme au fost şi cu paza CEO şi tot legată de sferele politice. După ce conducerea CEO a dispus ca o delegaţie să meargă la Reşiţa să verifice infrastructura Mike Security, jurnaliştii de la Gorjeanul scriau că „vizita a fost una controversată mai ales că la adresa fostului director al acestei direcții, Ion Răuț, au început să se facă atunci diverse acuzații cum că acesta ar fi partizanat cu societatea reșițeană. Din delegația CEO a făcut parte atunci Răuț, fiul lui Radu Angheloiu (ex-președinte ALDE Gorj) și Victor Ungureanu, subalternul direct al fostului director al Direcției de Pază a CEO”. Pe 6 octombrie 2015, prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, CEO a fost obligată să continue licitația pentru pază, la contestația firmei reșițene. Atunci se află însă că „Ion Răuț, în prezent fost director al Direcției de Pază din CEO, dar și un șef de serviciu din subordinea lui, mai exact Victor Ungureanu, au refuzat să semneze pentru anularea licitației. În scurt timp însă, prin decizia fostului manager al CEO, Laurențiu Ciurel, direcția de pază a fost transformată în serviciu, Răuț nu a mai fost director, iar celălalt salariat a fost băgat în comisia de disciplină, pe motiv că ar fi semnat condica pe trei zile în avans. În final, Ungureanu ajunge să dea vina pentru tot pe Răuț, spunând în fața fostei conduceri a CEO că nu ar fi semnat pentru anularea licitației pentru că l-ar fi determinat șeful său direct să facă asta. Ungureanu a rămas astfel în continuare salariat al Serviciului de Pază, în timp ce Răuț, care se arătase destul de vehement împotriva Signovince, este băgat în preaviz”, a mai scris Gorjeanul.

Concluziile procurorilor DIICOT pun serioase semne de întrebare și legat de licitația recent câștigată de firma de pază reșițeană la CE Oltenia. „Și aici a fost o licitație «la vedere», în timp ce despre MIKE SECURITY se cunoștea că avea probleme serioase, o parte din mașinile societății având pus, la un moment dat, sechestru. De altfel, în noiembrie 2014, Administraţia Finanţelor Publice Caraş-Severin a instituit sechestru pe toate conturile Mike Security, iar în aceeaşi lună a cerut şi intrarea în insolvenţă a firmei. Procesul se judeca însă, anul trecut, la Tribunalul Caraş-Severin, care a dispus atunci intrarea firmei în procedură simplificată a insolvenţei, firma fiind reprezentată, o perioadă, de un administrator social”, mai notează Gorjeanul.

Paznici la stâlpii de curent din Timişoara

Transelectrica a atribuit şi ea, în octombrie 2014, firmei Mike Security Group un contract în valoare de 7,6 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de pază. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 36 de luni de la data atribuirii, firma care a câştigat licitaţia fiind obligată să asigure „servicii specializate de pază şi intervenţie la obiectivele Sucursalei de Transport Timişoara”. Potrivit anunţului, firma a prestat „servicii de investigaţie şi de siguranţă, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate”. Conform anunţului de participare, în 2014, ofertantul a prezentat, printre altele, „o declaraţie legalizată prin care se obligă să încheie o poliţă de asigurare de acoperire a daunelor produse din vina prestatorului serviciului de pază, inclusiv de malpraxis, în favoarea autorităţii contractante, în maximum cinci zile calendaristice de la data semnării contractului, de minimum 1.000.000 euro, care se va reînnoi anual, pe toată perioada derulării contractului, şi o va preda responsabilului autorităţii contractante, în original”. Contractul a fost atribuit în data de 14 octombrie 2014, în urma unei licitaţii deschise pentru care au fost depuse trei oferte, însă a fost admisă doar una, cea a Mike Security Group.

Iată, deci, trei contracte foarte bănoase cu Statul, căci şi la Enel Statul este acţionar, chiar dacă unul minoritar. Contracte pentru firma administrată la un moment dat şi în care a avut acţiuni fostul prefect de Caraş-Severin, Nicolae-Miu Ciobanu, finul lui Ion Mocioalcă, finul lui Victor Ponta. Dacă şi cât de mult au contat aceste legături pentru ca firma lui Viorel Pistol să pună mâna pe atâtea milioane rămâne să stabilească organele de cercetare penală şi instanţele de judecată!

zpd publicitate Timisoara banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/