România are acces la foarte mulți bani europeni pentru a lupta cu COVID-19! Mai trebuie doar să-i solicite!

Deputatul Pro România Ion Mocioalcă l-a luat la întrebări pe premierul Ludovic Orban pe pema măsurilor concrete luate de Guvernul României pentru atragerea cât mai multor fonduri europene în vederea gestionării crizei COVID-19 în România.  

În interpelarea adresată prim-ministrului, Mocioalcă arată că folosirea urgentă a tuturor fondurilor europene pe care România le are la dispoziție în lupta împotriva pandemiei este obligatorie. Iar aceste fonduri sunt ușor de obținut și foarte consistente. În data de 26 martie 2020, mai spune Mocioalcă, Parlamentul European a ridicat toate condiționalitățile pentru Programele Operaționale Regionale (POR), Fondul Social European și a extins aria de eligibilitate a Fondului de Solidaritate. Totodată, Romania nu mai este obligată să returneze pre-finanțările acordate de Uniunea Europeană. „Așadar, și acești bani rămân la Bugetul național. Acestea reprezintă resurse din care pot fi achiziționate urgent materialele necesare pentru susținerea sistemului sanitar și salvarea vieților oamenilor. În plus, ne asteptăm ca în Consiliul European, acolo unde țara noastră este reprezentată de Președintele României, să se adopte măsuri suplimentare pentru susținerea Statelor Membre în aceste momente extraordinare de luptă cu COVID-19, așa cum de altfel au solicitat deja Italia și Spania, cărora li s-a alăturat Franța”, îi transmite Mocioalcă lui Orban. 

Secretarul general Pro România consideră că este necesară stabilirea de urgență a unui grup de lucru care să inventarieze toate posibilitățile, precum și fondurile pe care România le are la dispoziție și să le direcționeze în vederea achizionării în regim de urgență a echipamentelor necesare în plină pandemie. 

Ion Mocioalcă așteaptă de la Ludovic Orban să prezinte măsurile concrete pe care le-a întreprins pentru atragerea fondurilor europene pentru suplimentarea eforturilor financiare necesare gestionării crizei COVID-19 în România. Odată cu Mocioalcă așteaptă și toți românii!