Roman „scris” cu bisturiul, lansat la Medici’s Timișoara. Pentru chirurgul Paul Purea, medicina a fost soție, iar literatura, amantă

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

„«Scalpel!» (n.r. bisturiu). Mâna alunecă de-a lungul tegumentelor lăsând o brazdă roșie. Plângând. Carnea se deschide” – așa începe romanul „Între cruce și bisturiu” scris de chirurgul Paul Purea. Cartea a fost lansată vineri, în Librăria „Cartea de Nisip” din cadrul Clinicilor Medici’s Academica din Timișoara. 

A făcut 30.000 de intervenții chirurgicale, un milion de suturi care, puse cap la cap, ating distanța dintre Timișoara și Craiova, iar prin mâinile lui au trecut 3.500 de litri de sânge, adică masa sangvină a 700 de persoane. Paul Purea, medic și scriitor, un om de știință plin de emoție care se ghidează după mottoul lui A. P. Cehov – „Medicina mi-a fost soție, iar literatura, amantă! Când înnoptam lângă una, zorile mă găseau lângă cealaltă…”

Librăria „Cartea de Nisip” din cadrul Clinicilor Medici’s Academica din Timișoara a fost arhiplină vineri seara. Medici, scriitori, prieteni și apropiați ai lui Paul Purea i-au fost alături. „Este o seară specială pentru mine. Suntem la o lansare a unui roman autobiografic a unui autor care îmi este un al treilea tată. Este unchiul meu. Doctorul Paul Purea. Cartea este un crâmpei de viață. Pentru cei care suntem aproape de Paul e de-a dreptul dureroasă citirea acestor pagini. Soția lui a avut cancer și au plecat în Germania pentru tratament. Nu e ușor să lași o familie și să pleci pentru un necaz. Paul a fost urmărit de un sfert de veac de singurătate într-unul din cele mai mari spitale din Germania – St. Jahannes Hospital”, a spus Adrian Bădescu, CEO-ul Clinicilor Medici’s.

Cartea, „scrisă” cu bisturiul

Despre pasiunea lui Paul Purea a vorbit și prof. univ. dr. Dan Poenaru. „Ne leagă o veche amiciție din perioada studenției și vreau să vă spun că apariția lui Paul ca scriitor nu este întâmplătoare. A publicat în revista studențească proză și poezie încă din primii ani ai facultății. Cartea este extrem de interesantă pentru că vorbește despre locurile în care curge transpirația, sângele, acolo unde sunt și eșecuri”, a spus Dan Poenaru.

1000x100 (3)

Criticul literar Cornel Ungureanu descrie romanul lui Paul Purea ca fiind „de premiul Nobel”. „Este un bildungsroman cu o forță deosebită, o carte de învățătură. Vorbește despre implicarea sa în profesiunea de medic, dar și despre valori. E scrisă cu umor și ironie”, a declarat Cornel Ungureanu.

Inclusiv titlul romanului, „Între cruce și bisturiu”, este încărcat de emoție. „Când am plecat la București să fac Chirurgia, mama mi-a dăruit o cruciuliță și a spus așa: «Să o porți mereu la gât. Ea te va ajuta extraordinar de mult. Să o iei în mâna în care ai bisturiul și să o pui aproape de inimă.» Crucea e pragul între viață și moarte. Am realizat peste 30.000 de operații și, după o statistică pe care am făcut-o, m-am spălat pe mâini doi ani. Am făcut 1 milion de noduri și vă întrebați cât sânge a trecut prin mâinile mele și cât a rămas pe instrumente? Calculat cu 100 de ml pe operație, este vorba despre 3.500 de litri. Câte instrumente trec prin mâna unui chirurg? Peste un milion”, a spus medicul și scriitorul Paul Purea.

Romanul „Între cruce și bisturiu” scoate la suprafață anumite secrete pe care ochiul de pacient nu le poate vedea – durerea, frica, speranța, bucuria, victoria, înfrângerea, dezamăgirea, uneori moartea. Stări de excepție precum zbuciumul interior al medicului care empatizează cu zbuciumul primar al omului în suferință sau conflictele dintre clinici, colegi și chiar dintre eul personal și cel social. Seara s-a încheiat cu un recital cameral susținut de Ion Dorobanțu – chitară și Gianluca Vanzelli – flaut.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/