Robu și Pirtea critică politica pentru educație a Guvernului PSD

explo 1000x200

Nicolae Robu și Marilen Pirtea critică dur politica din domeniul educației dusă de actualul Guvern al României. Cadre universitare, cei doi liberali spun că PSD neglijează acest domeniu și că dă bani mult prea puțini pentru educație.

Pirtea, rector al UVT și președintele Comisiei pentru Educație din Camera Deputaților, a atras atenția și asupra faptului că Ministerul Educației este condus din nou de un interimar. „Anul universitar începe și în acest an sub semnul insuficiențelor, al unor promisiuni în timp nerealizate. Ca și anul școlar, anul universitar începe fără un ministru titular al Educației. Deja devine o obișnuință pentru PSD să lase educația în coada priorităților, deși în programul de guvernare și-au asumat foarte multe proiecte privind educația. Este anul cu cele mai mici investiții din ultimii ani, în investiții logistice și dotări. Universitățile nu mai sunt finanțate din 2004-2008, din timpul guvernării PNL, pe acele laboratoare de master și licență, pentru dezvoltarea acestora în domeniul cercetării”, a punctat Pirtea, nemulțumit și de situația școlilor doctorale și a masterelor didactice.

Nicolae Robu, fost rector al UPT, a ridicat problema slabei finanțări a învățământului. „Îmi exprim și eu nemulțumirea că bugetarea învățământului este în general atât de slabă. Vorbim mereu de ani de zile de alocarea a 6% din PIB pentru educație. În Constituție scrie că învățământul este o prioritate națională, avem tot felul de texte frumoase, de lozinci folosite în campanii electorale și chiar și între campanii electorale. Dar pe fond nu se poate observa nimic din tot ce proclamă aceste lozinci și texte frumoase. Învățământul este neglijat și consecințele pot fi dezastruoase pentru poporul român, pentru România ca țară pe termen mediu și mai ales lung. Nu e de joacă cu educația, pentru că dacă nu s-a făcut școală cum trebuie la vârsta potrivită, e greu să se mai aducă corecțiile de rigoare”, a punctat și Robu.