Roma antică, în centrul Caransebeșului!

Dacă nu vrei să mergi la cultură, cultura va veni la tine” este sloganul care vrea să îi vrăjească pe gugulani în acest sfârșit de săptămână. O nouă expoziție culturală își deschide porțile la Caransebeș.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă a pus la cale, în parcarea din centrul municipiului Caransebeş, vernisajul expoziţiei „Dacă nu vrei să mergi la cultură, cultura va veni la tine”. Evenimentul cultural face parte din proiectului Imperium Romanum, care presupune valorificarea și consolidarea zonelor de graniță.

Acțiunea este realizată în parteneriat cu Republica Serbia. Moștenirea culturală și arheolgică pe care Caraș-Severinul și Branicevo o au în comun este tematica de bază a expoziției. Gugulanii sunt așteptați la cultură până duminică, între orele 10-18. Aceștia vor fi întâmpinați atât cu exponate unice, cât și cu spectacole inedite de teatru stradal puse în scenă de cei mai buni actori. Aceștia vor încerca să pună în scenă atmosfera Romei antice.

Este o expoziție care va ilustra civilizația romană la nord și sud de Dunăre. Am organizat-o cu obiectele din cadrul muzeului nostru, vom face o prezentare a ceea ce reprezintă siturile arheologice din nordul Serbiei și cele de la nord de Dunăre, zidurile de la Gornea, Mehadia, Tibiscum, Berzovia. Această expoziție va rămâne deschisă în centrul orașului, între orele 10-18. Vor fi actori care vor pune în scenă perioada acelor ani. După noaptea muzeelor, acest muzeu mobil va fi dus la Timișoara, unde va fi amplasat în centru. Expoziția mobilă a fost expusă și în Serbia, în trei locații”, a explicat Adrian Ardeț, din partea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă.