Municipalitatea din Caransebeș și-a selectat artiștii pentru ediția din acest an a Simpozionului Internațional de Sculptură în andezit.
Din 130 de sculptori din întreaga lume care au aplicat la acest proiect au fost aleși 11 sculptori din mai multe colțuri ale lumii pentru a participa la ediția cu numărul XIII. Astfel, vor veni la Caransebeș pentru tabăra de sculptură artiști din Argentina, Cuba, Italia, Spania, Germania, România, Ucraina, Costa Rica, Polonia și Bulgaria. Este pentru al treilea an la rând și ultimul când se lucrează în andezit, o rocă dură adusă de la Sângeorz Băi. Vor fi astfel 33 de monumente din andezit alături de 33 în lemn și 33 în marmură, la fel ca anii Mântuitorului, ne-a specificat coordonatorul acțiunii, maestrul Eugen Petri. „De anul viitor va începe un ciclu nou de sculpturi în travertin, o rocă de culoare brun roșie, o piatră care prin șlefuire conferă un luciu aparte monumentului”, ne-a menționat artistul.
Prin simpozionul care va fi organizat între 15 iunie și 15 iulie municipiul Caransebeș se va înnobila cu alte 11 sculpturi care vor fi amplasate în parcul intercultural al artei moderne din zona Valea Cenchii, ne-a specificat city managerul primăriei Nicolae Borceanu: „Se va conferi astfel o nouă dimensiune spirituală Caransebeșului, pentru că s-a urmărit, prin selectarea operelor de artă ce vor fi realizate, monumentalitatea, expresivitatea și mesajul care va fi transmis prin aceste sculpturi. Cred că vom realiza ceea ce ne-am propus… adică să fim un oraș unic în țară și în această parte a Europei prin tot ceea ce am înfăptuit până acum”.
Materia primă va rezista timpului și este adusă prin grija cetățeanului de onoare Ioan Sot din Poiana Ilvei. „Pentru mine este un dar otrăvit această rocă pentru că o aducem de la 400 de km și încă nu este desprinsă din munte. Se va dinamita și se va încărca piatra aproximativ la dimensiuni de 3-4 metri, așa cum ne-au sugerat artiștii. O muncă costisitoare și nu întâmplător acțiunea de la Caransebeș este cea mai mare din Europa la ora actuală”, ne-a declarat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură.
După prima etapă de selecționare a artiștilor urmează o altă etapă de întocmire a formalităților de invitare a sculptorilor în țara noastră, care au legi și tradiții diferite.
Simpozionul este până la urmă o școală a prieteniei, dar și o școală pentru cei care doresc să observe modalitatea de concepție și de lucru a unei opere de artă. Tabăra va fi amenajată, ca în fiecare an, în zona Târgului de Vite.