Robu, despre o posibilă testare în masă a timișorenilor: „Testările nu dau 100% rată corectă. Nu cumva să facem mai mult rău decât bine prin aceste teste”

În contextul pandemiei de coronavirus și al deciziilor ce vin dinspre capitala României, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a răspuns posibilei ipoteze ca populația din Timișoara să fie supusă la testare. Primarul Timișoarei a declarat că nu ține de competența lui și că va aplica ceea ce specialiștii propun, însă, din punctul său de vedere, un asemenea demers nu este unul logic.

„Mie mi s-au părut foarte logice intervențiile marilor noștri specialiști în virusologie. Dar nu simt că în felul acesta se pot rezolva problemele. Nu eu decid, să fie limpede (n.r. decizia testării în masă). Nu sunt medic și nu am competențe în acest domeniu. Eu pun în practică ceea ce decid și își asumă medicii, specialiștii. Îmi declin competența. O testare în masă nu o înțeleg, dar nu eu decid.”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei nu crede în această măsură și a invocat erorile care pot apărea la testarea a suta de locuitori, dar și faptul că după testare, persoana în cauză poate contacta ulterior virusul, iar apoi ea să nu mai fie testată decât târziu. „Din informațiile specialiștilor, din 100 de testări, la 30 se greșește – apar erori. Oare nu e periculos ca la 100 de persoane infectate, 30 să afle că sunt negativi, să stea liniștiți și să circule și apoi să contamineze? Pe mine ca cetățean acest lucru mă neliniștește. Testările nu dau 100% rată corectă. Testele care se fac acum necesită timp și personal foarte mult și în plus obiectivul nu e realist. Nu ai cum testa cu ele întreaga populație.”, a mai adăugat primarul Timișoarei.

Nicolae Robu a exemplificat situația celor care se prezintă la punctele de testare și faptul că timpul de la recoltare la rezultat nu poate fi ridicat la un timp real prin nicio socoteală. Primarul a subliniat și faptul că, dacă eșantionarea ar fi mai bine gândită, ar fi indicat să se testeze cei cu o simptomatologie neclară. „Nu cumva să facem mai mult rău decât bine prin aceste teste. Apar dificultăți, pentru că se poate, chiar dacă ești sănătos, să fii ulterior expus. O testare în masă eu nu o înțeleg, dar nu eu decid.”, a conchis primarul Timișoarei, Nicolae Robu.