Inteligența artificială este pusă la lucru în spațiile Spitalului Municipal din Lugoj, virusurile, bacteriile și ciupercile de tot felul fiind neutralizate cu ajutorul unor roboți de dezinfecție cu raze UV (ultraviolete), tehnologie de vârf folosită pe plan mondial. Roboții de ultimă generație sunt amplasați la secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) și la Blocul Operator. În întreaga țară mai funcționează doar 15 aparate de acest fel, tehnologia fiind, ca să folosim cuvintele administratorului spitalului, Claudiu Fota, una de „Star Trek”.
„Aparatele ne sunt foarte necesare în această perioadă, dar au și o utilitate ulterioară, putând fi folosite și după criza COVID la sterilizarea altor spații medicale, dovadă că unul este în blocul operator.”, spune dr. Erwin Floroni, directorul Spitalului Municipal din Lugoj.
Cele două aparate valorează împreună 628.000 de lei, cu tot cu TVA. Prețul unui aparat fără TVA este de 264.000 de lei.
Aparatele sunt produse de firma Meditek și au fiecare o putere de 1.800 de Wați. Dispun de o baterie monobloc cu șase tuburi de ultraviolete, la doi metri înălțime. Roboții sunt sub forma unui stativ pe roți, care susține bateria UV. Ei pot fi reglați de la panoul de comandă propriu sau de pe o tabletă de 7 inch din dotare, sosită odată cu aparatul. Tableta are un soft preinstalat, cu reglaje la 3 – 5 – 10 minute. Dar reglajul poate fi efectuat și manual, în funcție de necesități.
Razele UV curăță complet aerul și suprafețele
„În județul Timiș, doar Spitalul Județean din Timișoara mai are așa ceva. Roboții asigură lumină UV la 360 de grade, care curăță complet aerul și pătrunde în toate suprafețele. Desigur, sunt măsuri de protecție, în timpul dezinfecției cu UV nu trebuie să fie nimeni în încăpere. De altfel, roboții se opresc automat dacă cineva deschide accidental ușa spațiului dezinfectat.”, precizează la rândul lui Claudiu Fota, din cadrul SML.
Roboții de dezinfecție cu raze ultraviolete fac parte din lista cu aparatură prioritară în susținerea combaterii infecției cu COVID-19, finanțată de la Ministerul Sănătății cu o investiție record de 4.992.000 de lei, din care 10% sunt suportați de administrația locală. Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” este și la această oră spital suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul COVID-19.